Human Rights Without Frontiers cu ochii pe justiţia română în cazul MISA

0
640

Ca urmare a sesizărilor unor membri ai Parlamentului European şi ai Comisiei Europene de la Bruxelles, cu privire la abuzurile autorităţilor române în cazul lui Gregorian Bivolaru şi a Şcolii de Yoga MISA, belgianul Willy Fautré, liderul  cunoscutei organizaţii neguvernamentale „Human Rights Without Frontiers” (Drepturile Omului fără Frontiere) cu sediul la Bruxelles, a întocmit un raport intitulat: „MISA, Gregorian Bivolaru şi practicanţii Yoga din România”.

Willy Fautré, expert european al drepturilor omului, întocmeşte un raport oficial referitor la cazul lui Gregorian Bivolaru şi a membrilor MISA

Raportul pune în discuţie problematica deosebit de complexă a cazului lui Gregorian Bivolaru şi a practicanţilor de yoga din ţara noastră. Studiul arată că primele persecuţii la care a fost supus Gregorian Bivolaru au început cu mult înainte de 1989, când acesta era bănuit că ar conduce grupul numit „Meditaţia Transcendentală”, ce tocmai fusese interzis de comunişti. De asemenea, mentorul MISA era cercetat de securitate şi pentru că întreţinea o corespondenţă asiduă cu Mircea Eliade, aflat la Chicago, ce avea statut de persona non grata pentru regimul comunist.

Raportul citat trece în revistă condamnările lui Gregorian Bivolaru din timpul regimului comunist, şi arată că : „La 1 iulie 2011, după declasficarea arhivelor Securităţii, o sentinţă civilă a Curţii de Apel Bucureşti stipulează că toate sentinţele împotriva lui Gregorian Bivolaru din timpul regimului ceauşist ( 20 ianuarie 1977, 9 noiembrie 1984 şi 19 august 1989) au fost fabricate de către regimul politic.”

În continuare, se subliniază că persecuţiile au continuat şi după instaurarea regimului democratic, începând prin campanii denigratoare în presă şi culminând cu descinderile abuzive din 18 martie 2004, care demarau aşa numita operaţiune CHRIST, când 300 de poliţişti mascaţi de la forţele anti-teroriste au forţat intrarea în 16 locuinţe particulare ale unor practicanţi yoga, inclusiv biblioteca MISA şi unele ashram-uri din Bucureşti.

Ca urmare a acestor descinderi, Procuratura a deschis la adresa lui Gregorian Bivolaru un dosar privind abuzul sexual asupra unui minor (Art. 198 alin. 2 şi 3 din Codul penal) şi perversiune sexuală (Art. 201, alin. 2 şi 31 Codul penal), precum şi trafic de fiinţe umane.

În raportul său anual din 2004, APADOR, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului din România (Comitetul Helsinki) a comentat după cum urmează evenimentele din 18 martie 2004:

„Măsurile luate de autorităţi împotriva unor membri sau simpatizanţi MISA şi împotriva Mişcării în sine au fost ilegale şi disproporţionate, combinând intimidarea, instigarea şi hărţuirea cu acuzarea şi reţinerea abuzivă. În timpul evenimentelor, mai multe drepturi au fost încălcate: libertatea personală, dreptul de a fi considerat prezumtiv nevinovat până la proba contrară, dreptul la reprezentare juridică, dreptul la viaţă privată, dreptul la demonstraţii paşnice, etc”.

În 2005, Gregorian Bivolaru a primit azil politic în Suedia, iar în 2010 şi 2011 tribunalele de la Sibiu şi Alba Iulia l-au declarat nevinovat. Cu toate acestea, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus rejudecarea acestui caz în 2012.

Raportul expertului belgian conţine şi expertiza referitoare la MISA realizată de Karl-Erik Nylund, specialist suedez în materie de secte, care arată prin argumente bine întemeiate că MISA nu îndeplineşte criteriile de identificare ale unei secte.

În continuare, sunt arătate unele date statistice cu privire la membrii şcolii de yoga MISA, în cea mai mare parte absolvenţi de studii superioare şi bine integraţi în societate.

O parte consistentă a raportului este alcătuită din analiza fenomenului de mediabolizare (victimizare prin intermediul media) faţă de membrii MISA şi din declaraţiile diferitelor victime ale discriminării: persoane date afară de la serviciu pentru că practicau yoga, relaţii familiale afectate deosebit de grav din acelaşi motiv, precum şi diferite analize ale încălcării drepturilor omului.

În final, autorul raportului menţionează recomandările făcute de Comisia Europeană statului român, care vizează nereguli referitoare la independenţa sistemului judiciar şi etica mass-mediei. De asemenea, se arată că monitorizarea cazului lui Gregorian Bivolaru şi a Şcolii de Yoga MISA este în continuare în desfăşurare, aşteptându-se rezultate cât mai corecte din partea mass-mediei şi justiţiei române.

Mai multe detalii privind raportul Willy Fautré, directorul organizaţiei non guvernamentale „Drepturile Omului fără Frontiere” (Human Rights Without Frontiers). 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.