UNJR solicită preşedintelui României clarificări despre implicarea SRI în numirile din justiţie

1
505

Judecatorii ii cer oficial presedintelui Klaus Iohannis sa spuna care este legea care ii permite Serviciului Roman de Informatii sa faca verificari prealabile numirilor politice pentru functiile de conducere din sistemul judiciar. Solicitarea apartine Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania si vine la cateva zile dupa ultima dintr-un lung sir de gafe de proportii comise de Iohannis, care, la 29 iulie 2016, a decretat ca statul de drept in Romania este „functional”, declaratiile care pun sub semnul intrebarii statul de drept fiind „lipsite de credibilitate” intrucat apartin unor persoane „puse sub invinuire sau trimise in judecata”.

Intr-o scrisoare semnata de presedinta UNJR Dana Girbovan si transmisa, joi 4 august 2016, Administratiei Prezidentiale, judecatorii il critica vehement pe Klaus Iohannis pentru acest punct de vedere adresat mass-media si ii atrag atentia ca un stat in care serviciile secrete sunt implicate in numirile in functii publice si in justitie nu poate fi considerat stat de drept, cu atat mai mult stat de drept functional. In opinia judecatorilor, replica presedintelui – care discrediteaza orice critici, in loc sa raspunda obiectiv si motivat la acestea – este ea insasi o dovada ca statul de drept din Romania nu functioneaza la parametrii democratici.

Judecatorii – altfel ingrijorati de lipsa oricarei forme de control asupra SRI – ii explica lui Iohannis cum functioneaza de fapt democratia si statul de drept, unele pasaje din scrisoare fiind chiar umilitoare pentru presedintele tarii: „Statul de drept este functional doar atunci cand liderii institutiilor inteleg importanta criticilor, a semnalarii derapajelor si raspund direct acestor critici”.

Prezentam in continuare scrisoarea adresata de UNJR presedintelui Klaus Iohannis:

4 august 2016

Domnului Klaus Iohannis – Presedintele Romaniei

Stimate Domnule Presedinte Iohannis,

Pentru a dovedi ca intr-adevar statul de drept este functional in Romania, asa cum ati afirmat recent, va solicitam sa clarificati public in baza carei legi Serviciul Roman de Informatii face verificari prealabile numirilor politice sau candidatilor pentru functiile de conducere in sistemul judiciar, atat de la parchete, cat si de la instante, inclusiv in cazul candidatilor pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Va solicitam sa clarificati aceste lucruri public dupa ce, pe data de 29 iulie, ati transmis un punct de vedere mai multor site-uri in care ati afirmat, fara echivoc si categoric, ca ‘statul de drept este functional’ in Romania, iar declaratiile celor care pun sub semnul intrebarii acest lucru ‘sunt lipsite de credibilitate’, deoarece sunt facute de ‘persoane puse sub invinuire sau trimise în judecata’.

Exact genul acesta de raspuns, care discrediteaza orice critici, in loc sa raspunda obiectiv si motivat la acestea, arata ca statul de drept in Romania nu e functional la parametrii democratici.

Statul de drept este statul in care nu doar cetatenii, ci si institutiile statului se supun legii. Mai mult, intr-un stat de drept functional, cei care conduc institutiile sunt obligati sa dea socoteala in fata oricarui cetatean cu privire la activitatea lor, sa raspunda oricaror critici formulate si sa verifice orice posibile abateri de la lege.

Acesta e motivul pentru care Constitutia, pe de o parte, garanteaza dreptul la libera exprimare si la petitionare al cetatenilor si, pe de alta, obliga institutiile sa raspunda petitiilor si reclamatiilor venite de la cetateni.

Rolul constitutional pe care il aveti ca Presedinte, de a veghea ‘la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice’, nu e o activitate pasiva de a sta si doar privi, asteptand ‘rezultate pozitive’, in timp ce respingeti apriori orice critici aduse autoritatilor publice.

Spunand ca sunteti increzator in ceea ce fac institutiile, fara sa fi facut o verificare prealabila a reclamatiilor primite, oferiti inca o dovada ca statul de drept nu functioneaza in Romania in parametrii necesari.

Statul de drept se fundamenteaza pe echilibrul si controlul reciproc intre puterile statului – ‘checks and balance’ – ceea ce presupune ca o institutie o controleaza pe alta, astfel incat orice abuz de putere sa fie din timp identificat si corectat.

In timp ce dumneavoastra priviti neimplicat si asteptati, institutii ale statului isi desfasoara activitatea – conform celor spuse de dumneavoastra – fara a fi supuse vreunui control, pe motiv ca cei care reclama nereguli nu ar fi credibili. Lipsa de dezbatere si analiza critica a activitatii institutiilor este cea care le vulnerabilizeaza. Modul in care o institutie se raporteaza la critici, modul in care se auto-verifica si isi cenzureaza propriile actiuni, dau masura functionalitatii sale din perspectiva respectarii statului de drept.

‘Fara dezbateri, fara critica, nici o administratie si nici o tara nu poate avea success si nici o republica nu poate supravietui’ a spus presedintele american JF Kennedy. Aceste cuvinte au ramas in memoria colectiva ca fiind definirea conditiei libertatii, a democratiei, a statului de drept.

Statul de drept este functional doar atunci cand liderii institutiilor inteleg importanta criticilor, a semnalarii derapajelor si raspund direct acestor critici, aratand ca au luat nota de ele si incearca sa le rezolve ori explicand de ce problemele ridicate nu sunt reale.

Faptul ca dumneavoastra decretati ca statul de drept e functional nu este un raspuns care aduce lumina in cazul afirmatiilor deosebit de grave facute in spatiul public despre implicarea SRI-ului in justitie.

Atunci cand cetateni ai acestei tari se plang de abuzuri ale unor institutii ale statului, acestea trebuie investigate cu toata seriozitatea de cei abilitati, deoarece numai in felul acesta statul, numit ‘de drept’, poate arata ca e functional in a garanta respectarea drepturilor propriilor cetateni.

Este irelevant faptul ca persoanele ce ridica probleme legate de buna functionare a statului sunt cercetate penal, ancheta penala neanuland drepturile constitutionale ale celor vizati de aceasta.

Daca am urma logica dumneavoastra, nici denunturile celor deja condamnati, unii aflati deja in detentie, nu ar trebui anchetate ori luate in serios de DNA, deoarece persoanele care le-au facut sunt deja condamnate, ca atare denunturile ar fi lipsite de credibilitate.

Mai mult, persoanele a caror cuvant il discreditati pe motiv ca sunt ‘puse sub invinuire sau trimise în judecata’ se bucura inca de prezumtia de nevinovatie, un drept garantat constitutional si care e fundamental intr-o democratie construita, prin definitie, pe garantaterea drepturilor si libertatilor individuale.

Faptul ca din pozitia de Presedinte al Romaniei desconsiderati drepturi fundamentale ale cetatenilor si anulati dreptul lor de a reclama disfunctionalitati ale statului este un semnal deosebit de negativ pe care statul roman si dumneavoastra il transmiteti propriilor cetateni si partenerilor Romaniei.

In lumina celor declarate public in perioada actuala de mai multi actuali sau fosti oficiali ai statului, e imperativ sa clarificati public in baza carui temei legal Serviciul Roman de Informatii face verificari prealabile numirilor politice sau candidatilor pentru functiile de conducere in sistemul judiciar, atat de la parchete, cat si de la instante, inclusiv in cazul candidatilor pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Un stat in care serviciile secrete sunt implicate in numirile in functii publice si in justitie nu poate fi considerat stat de drept, cu atat mai mult stat de drept functional.

Cu stima,

Judecator Dana Girbovan
Presedinte
”.

Sursa

1 COMENTARIU

  1. Felicitari celor care se TREZESC. Au trecut cateva sue de ani de cand Mihai Viteazu a spus"O viata avem, romani, si-o cinste! Desteptati-va c-am dormit destul!" si platim taxe si impozite mai inrobitoare decat in intreaga istorie si dam acesta suma enorma pe mana unora care ne vand, ne umilesc, ne folosesc drept cobai, ne pun la zid, ne injosesc, ne mint si ne prostesc pe fata.
    Inca o data FELICITARI si MULT SUCCES celor care au decis sa nu mai bea din "PAHARUL RUSINI".
    https://www.youtube.com/watch?v=yARUtTaagKw

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.