articol de Adrian Panaite – Profit.ro
Nu numai că globalizarea a intrat într-un impas în acest an, dar deja clepsidra pare a fi așezată invers pentru un transfer al deciziilor la nivel de stat național și o localizare a angrenajelor economice, contrapondere la excesul de financializare din ultimele două decenii și jumătate.
Câștigarea alegerilor prezidențiale din SUA pe o platformă a naționalismului economic de către republicanul Donald Trump, votul pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, așa-numitul Brexit, tăierea legăturilor de obediență între Turcia și prima putere a NATO, precum și afirmarea mai multor elite politice locale în țări până de curând mai mult sau mai puțin colonii ale multinaționalelor sunt elementele care schimbă lumea unipolară inaugurată la începutul anilor ’90.
„Când oamenii se vor uita înapoi în 100 de ani sau 200 de ani, 2016 se va profila ca unul dintre marii ani ai istoriei. Este anul unei mari revoluții politice”, spune Nigel Farage, liderul partidului UKIP, cel care a precipitat votul britanicilor pentru Brexit. Este anul în care oamenii de rând s-au răsculat împotriva establishmentului.
Nu e vorbă. Capitalul va continua să circule, comerțul mondial va rămâne în picioare, circulația persoanelor va fi mai aproape de parametrii ultimelor 2 decenii decât cel de acum 50 de ani, iar ideile nu vor avea graniță, zburând cu viteza internetului. Lumea va rămâne „globală”.
Sunt, însă, globalizarea condusă, dictatura structurilor supranaționale nealese, capitalismul prădător al multinaționalelor pătrunzând prin corupție, financializarea spoliatoare și „globalismul” ca ideologie cele care înregistrează o înfrângere de proporție.
Schimbarea este implacabilă, pentru că acum are leadership. Adevărul este că „falsul cântec al globalismului”, cum îl definea președintele-ales al SUA Donald Trump, nu a sunat niciodată bine în urechile oamenilor de rând. Nicăieri în lume. Nimeni nu vrea să predea puterea unor lideri de departe, pe care nu îi alege, pe care nu îi cunoaște și nu îi poate trage la răspundere. Este dincolo de orizontul de înțelegere și de transmitere a reprezentativității pe care o are omul în particular și societatea în ansamblul ei.
Ceea ce de bun-simț înțelegeau oamenii acum este exprimat de elite ridicate din rândul acestora și conturat la nivel ideologic. Oamenii vor avea structurat la nivel de idei ceea ce doar adulmecau din realitatea nemijlocită. Au călăuze. Iar acești oameni deja au putere!
După ce globalizarea a avut în SUA principalul agent statal, acum un vânt de libertate bate dinspre America spre toată lumea. Mai multă libertate va fi la nivel național. Finanțarea trâmbițelor ideologiilor globaliste va fi drastic subțiată. Cetățenii de nicăieri ai unei lumi difuze sau europenii fără țară se vor dezvălui ca un deplin non-sens.
Globalizarea care aneantiza individul și nega valorile tradiționale sau particularitățile naționale prin uniformizare – culmea, în numele multiculturalismului – primește prima ripostă organizată. La fel se întâmplă și cu angrenajul economico-financiar ce a adâncit clivajele pe de o parte între clasele sociale, pe de altă parte între națiunile dezvoltate și economiile de periferie.
Pustiirea neoliberală, devălmășia migrațiilor și agenda globalistă promovată agresiv au creat o neliniște justificată în rândul oamenilor de rând care au simțit văzând cu ochii schimbările până la dislocare ale societăților așa cum le știau ei. De îndată ce au avut leadership, au știut cum să își îndrepte votul. Gogoașa globalistă se dezumflă bine-meritat.
Deși la acest sfârșit de an globalistul George Soros, principalul finanțator al marxismului cultural, spune că democrația este în criză, de fapt lucrurile stau exact invers. Este o întoarcere la democrație. Reprezentativitatea, așa cum arată și Farage, nu se poate costrui la nivelul instituțiilor supranaționale. Democrația este apanajul națiunilor.
După ce au fost majoritate tăcută și au asistat îngăduitor la acrobațiile globaliste, națiunile își revenică acum țările. Întru fericirea lor! „Statul-națiune rămâne adevărata fundație pentru fericire și armonie”, declara Trump într-un discurs anti-globalist din campania sa electorală. Economiile se vor întoarce către abordări mai locale, intuitive.
Oamenii vor ca globul să fie readus la bun-simț. Un grup de 5 persoane a unui trib din Vanuatu, ajungând în casa unui jurnalist economic din New York, l-au întrebat de unde este apa minerală. „Din Italia”, a răspuns acesta. „De ce o aduceți tocmai din Italia?!”, a venit replica unuia dintre indigenii din Pacific. Sofisticat în cunoștințele sale economice, gazda din metropola americană ar fi putut încerca o explicație elaborată despre economia de piață, globalizare și finanțele mondiale. S-a mulțumit însă cu o altă replică: „Pentru că spunem nebuni.” 2016 este anul în care națiunile par a spune decisiv că vor să pună capăt acestor nebunii.