de Zemora Klimt
Atenția în era tehnologiei – un aspect care merită mult mai multă… atenție!
Da, adevărat, este un titlu paradoxal, dar paradoxul este o caracteristică a societății acestor timpuri. Și spun „acestor timpuri” pentru că trebuie să fim conștienți de unicitatea epocii în care trăim. Nu cred că aceasta ar trebui să ne bucure… nu în totalitate cel puțin și mai ales, nu încă! Dar hai să intrăm în subiect. Știu, dragă cititorule că timpul tău este limitat și mai ales… atenția ta nu este de lungă durată.
Chiar așa, de ce nu este atenția de lungă durata?
Iată că ajungem la primul punct al acestui demers. Asistăm la o creștere constantă și, în cel mai bun caz, îngrijorătoare a deficitului de atenție, nu numai în cazul copiilor, ci al tuturor grupelor de vârstă. Există studii care ilustrează această situație, relativ la populația SUA și cât de mult această “condiție” a devenit o vacă de muls a industriei farmaceutice.
Dar nu vreau să te plictisesc cu grafice și studii referitoare la acest subiect, este plin internetul de ele, totul e să ai răbdare să le citești! Ceea ce vreau să subliniez este că, în contrast cu ultimii 1900 de ani, și chiar în contrast cu o generație în urmă (40-60 de ani), umanitatea este acum într-o profundă modificare a paradigmei comunicării. Totul este, putem spune, pe repede înainte – dar în contrast cu perioada precedentă, când existau doar radioul, televiziunea și telefonul „clasic”, acum internetul a făcut ca ființa umană să fie scăldată (literalmente dacă ne gândim la omniprezența comunicațiilor wireless) în informație și posibilități de divertisment. Desigur că suntem recunoscători pentru accelerarea și îmbunătățirea acestei comunicări – pentru posibilitatea benefică de a află rapid și de a răspândi informația, descoperirile științifice, artă de calitate etc. dar există și o parte întunecată și ea se regăsește în noianul de mizerii care ne asaltează zi de zi, în știrile false, în divertismentul de proastă calitate și acaparator, etc etc.
Nu ne mai putem focaliza
Acum internetul este „la purtător”, îl avem cu noi în fiece moment prin intermediul telefonului mobil. Și ce înseamnă asta? Înseamnă știri accesibile imediat, înseamnă prieteni și „prieteni” care ne scriu toate felurile de mesaje, și ne trimit toate felurile de poze și link-uri – multe utile și interesante, și mai multe total inutile. Ce se petrece acum, într-o zi de la Dumnezeu cu atenția noastră? Ea se fragmentează într-o mie de direcții și în acest fel NU SE POATE FOCALIZA decât asupra unor acțiuni așa-zis rutiniere, sau care la rândul lor necesită o atenție scurtă și fragmentată: răspunsul la email-uri, vorbitul la telefon etc.
Cum ne este perturbată atenția?
ORICE proces de creație necesită LINIȘTE și ATENȚIE NEÎNTRERUPTĂ pentru o perioada lungă de timp. Orice proces spiritual necesită același gen de atenție continuă și neîntreruptă. Și iată că ajungem astfel la miezul problemei: atâta timp cât nu conștientizăm pericolele acestei invazii tehnologice și mai ales cât din această invazie este specific orientată pentru a ne perturba atenția astfel încât, fiind mai mereu cu nasul în telefon să nu mai putem crea nimic de valoare și să continuăm să ne supunem sistemului care ne înregimentează în corporații în care muncim pe rupte doar ca să trăim de la o lună la alta? (n.r. – un trend de contracarare a acestei „invazii”, apărut recent în occident, este mișcarea „dumb-phone”, prin care utilizatorii renunță la telefoanele smart în favoarea celularelor clasice)
Desigur că nu trebuie acum să cădem în cealaltă extremă, anulând cu totul comunicarea. Trebuie doar să fim conștienți că în lipsa alocării conștiente a unor perioade de liniște în care să ne putem focaliza neîntrerupt atenția, niciun proces creator autentic nu poate avea loc. Și trebuie să ne evaluăm noi înșine importanța acestei acțiuni pentru viața noastră în general.
O comunicare superficială
Dar această tehnologie nu generează doar perturbarea atenției. Ea facilitează contactul așa-zis prin “proxy”, prin intermediar. Și iată că de aici decurg două probleme care remodelează relațiile după forme și norme cu totul noi. Și din nou, nu neapărat bune. Prin lipsa atenției în general, nu mai putem fi cu adevărat atenți la alte persoane. Ați remarcat cât de repede se plictisește să te asculte un prieten? (excludem cazurile de logoree și narcisism). Sau cât de repede este întreruptă o persoană într-o conversație? Nu mai avem răbdare pentru ceilalți pentru că nu mai avem răbdare și ATENȚIE nici pentru noi-înșine! Nu mai suntem atenți la necesitățile fundamentale ale sufletelor noastre, deci cu atât mai puțin putem fi atenți la necesitățile celorlalți. A două problemă – lipsa comunicării directe duce la superficializarea comunicării! Desigur că este mai convenabil să trimiți un sms sau să scrii repede pe altă aplicație de mesagerie (eventual cu 3 emoji) și… gata! Ai arătat că îți pasă! Dar este o falsă atenție, pentru că nu poți auzi vocea acelei persoane, nu îi poți simți starea din ton sau mimica și, în consecință, nu mai interacționezi cu ea, ci transmiți ceva care îți creează o falsă satisfacție de moment și ai impresia unei interacțiuni umane, fără beneficiile ei reale.
Ne înstrăinăm de suflet
Gândim totul pe termen scurt fără să luăm în considerare modul în care această atitudine ne afectează pe termen lung, prin frustrarea afectivă și alienarea care se instalează gradat la nivel psihic. Dintr-un punct de vedere mai profund, spiritual, această fragmentare și această înstrăinare de suflet se reflectă într-o diminuare a capacității de introspecție, a concentrării în meditație – în cazurile fericite în care se practică aceste tehnici – sau, mult mai grav, o îndepărtare de practică spirituală, de suflet și o acută „lipsa de timp” pentru comuniunea regenerantă cu Dumnezeu.
Care este remediul?
Întotdeauna însă, pentru orice maladie există și un remediu, pentru orice aspect negativ există și contraponderea sa pozitivă. În acest caz, însăși internetul cu posibilitățile lui imense de a facilita comunicarea și răspândirea informației poate contribui la creșterea gradului de conștientizare a acestor pericole la nivelul unor largi categorii de oameni, generând în felul acesta ridicarea nivelului de conștiință și trezirea care vor determina în timp acea masă critică necesară trecerii pe un nivel superior de înțelegere și acțiune al unei importante părți a umanității. Această înălțare este deja în deplină desfășurare.
Nu ne rămâne decât să contribuim fiecare dintre noi la accelerarea acestui proces!
Singura modalitate cu adevărat eficientă de a contracara aceste influențe negative (și puteți vedea din clipul alăturat că aceste influențe negative de multe ori sunt intenționate) este amplificarea conștienței în ființă, a clarității lăuntrice, a determinării.
Pentru că numai astfel vom putea să dezvoltăm discernământul și voința necesare pentru a ne rupe de acești hoți ai timpului și atenției noastre și ne vom putea focaliza asupra a ceea ce contează cu adevărat: dezvoltarea noastră ca ființe umane, creșterea noastră lăuntrică, maturizarea noastră și îndeplinirea acelei meniri uneori tainice pe care fiecare o poate resimți în suflet atunci când își acordă timpul și liniștea de a reflecta.
Fiecare ființă care își conștientizează și își realizează potențialul contribuie la ascensiunea întregii umanități, deci efortul tău este important, contribuția ta poate fi hotărâtoare!
Foarte interesant. Acest articol vine în intampinarea mea cu un raspuns de care sufletul meu avea nevoie si pe care il cerusem lui Dumnezeu. Multumesc din suflet.