Acuzații alarmante privind abuzuri ale poliției împotriva practicanților români de yoga în Franța

Raportul prezentat de organizația Drepturilor Omului fără Frontiere (HRWF) și asociația CAP-LC [n.b. un ONG francez creat în anul 2000 pentru protecția libertății religioase] în cadrul celei de-a 142-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Drepturile Omului prezintă o imagine îngrijorătoare a tratamentului aplicat de autoritățile franceze practicanților români de yoga în urma raidurilor de amploare din noiembrie 2023.

Raportul detaliază modul în care o operațiune SWAT masivă, implicând aproximativ 175 de ofițeri de poliție înarmați până în dinți, a descins în opt case private și apartamente în care locuiau practicanți români de yoga pașnici, în apropiere de Paris și în Nisa. În ciuda faptului că nu au fost găsite dovezi privind activități infracționale sau victime ale traficului de persoane, peste 50 de practicanți de yoga au fost arestați, reținuți și supuși unor condiții de interogatoriu abuzive.

Relatările victimelor descriu condiții de detenție inumane și umilitoare, cu acces limitat la bunuri de primă necesitate, precum hrană, apă și toalete. Mulți dintre aceștia nu au avut acces la un avocat competent sau la translatori în timpul interogatoriilor, care s-au dovedit a fi părtinitoare și menite să obțină declarații incriminatoare împotriva altor persoane.

Raportul prezintă un tipar îngrijorător de fabricare a unor „victime” ale traficului și abuzurilor, chiar dacă persoanele respective au negat categoric că ar fi fost victime. Acest lucru pare să reflecte o tendință alarmantă a autorităților de a nu ține cont de autonomia persoanelor și de a impune o narațiune a victimizării.

Tratamentul diferit aplicat practicanților de yoga români în comparație cu cel aplicat unor suspecți mai cunoscuți, precum fondatorul Telegram, Pavel Durov, evidențiază și mai mult problemele de discriminare și standarde duble din sistemul judiciar francez.

Pentru a răspunde acestor preocupări grave legate de drepturile omului, raportul formulează mai multe recomandări-cheie pentru guvernul francez:
  1. Să asigure dreptul la libertate și securitate, interzicând arestarea și detenția arbitrare.
  2. Să garanteze un tratament uman și respectarea demnității deținuților, rezolvând problema condițiilor inumane de detenție.
  3. Să respecte dreptul la un proces echitabil, cu acces la translatori competenți și la consiliere juridică.
  4. Să prevină fabricarea de victime și mărturiile forțate.
  5. Să asigure soluții eficiente și despăgubiri pentru victimele arestării și detenției ilegale sau ale abuzurilor.
  6. Să consolideze garanțiile împotriva discriminării bazate pe originea națională sau pe asociere.
  7. Să protejeze dreptul la libertatea de religie și credință.

Implementarea acestor recomandări ar reprezenta un pas important în alinierea practicilor Franței la obligațiile sale în temeiul Pactului internațional cu privire la drepturile civile și politice. Comitetul pentru Drepturile Omului ar trebui să analizeze cu atenție aceste acuzații și să facă presiuni asupra Franței pentru a lua în discuție aceste probleme sistemice legate de drepturile omului.

 

Articolul original în limba engleză este disponibil pe site-ul freedomofconscience.eu.

Raportul integral în limba engleză poate fi consultat mai jos:

Sursa: misa.yoga

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.