Câţi dintre noi am auzit despre tragedia de la Certej, din octombrie 1971? 89 de oameni au murit atunci înghiţiţi de vii de un potop acid, provenit de la un lac de steril, în care erau stocate sute de mii de tone de reziduuri rezultate din tratarea cu cianuri a minereului de la exploatarea auriferă din apropiere. Dat fiind că autorităţile nu au găsit nici până în ziua de azi vreun vinovat, nu ne miră nici faptul că presa nu s-a înghesuit, de-a lungul timpului, să ofere prea multe amănunte despre incident.Anul acesta, oponenţii proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană au organizat în toată ţara proteste inedite pe 30 octombrie, cu ocazia comemorării a 42 de ani de la momentul în care cel puţin 89 de oameni nevinovaţi au avut parte de o moarte cumplită. În Capitală, chiar în faţa Ministerului Mediului, protestatarii s-au întins pe jos, precum victimele catastrofei de la Certej.Mai multe despre poveştile cutremurătoare ale supravieţuitorilor, aflaţi urmărind acest documentar. Întrebarea care se impune este: cei care locuiau în apropierea lacului de decantare ştiau la ce riscuri se expuneau? Şi mai ales: cei care luptă astăzi pentru un loc de muncă în mineritul cu cianuri cunosc într-adevăr toate datele problemei?
P.S.- Autorităţile nu au renunţat la exploatarea aurului cu cianuri, eliberând un nou acord de mediu pentru mina de la Certej.
Agenţia de Protecţia Mediului Hunedoara a emis marţi 26 noiembrie 2013 un nou acord de mediu pentru proiectul minier Certej, se arată într-un comunicat de presă al Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu. „Noul act substituie şi revizuieşte ilegal acordul de mediu1 eliberat de Agenţia Regională de Protecţia Mediului Timişoara anul trecut. Avizul 8/05.07.2012 era atacat în contencios administrativ chiar de către Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice care ceruse în instanţă anularea sa”, precizează documentul. În septembrie 2012, Rovana Plumb, şi atunci ministru al Mediului, a acuzat conducerea ARPM Timiş că a făcut jocul PDL şi a dat drumul la exploatarea aurului cu cianuri la Certej. „Deloc surprinzător însă, tot ieri MMSC a renunţat la procesul pentru anularea acordului de mediu eliberat în 2012, proces ce se judecă la Tribunalul Bucureşti”, se arată în comunicat. Citiţi mai mult
Eu am lucrat in 1982-1991 ingaze cu substante cancerigene.O faceam in mod constient,dar NU AVEAM DE ALES.Astazi,alta e situatia-oamenii implicati,bine informati asupra problemei,avand alternative,vor decide pentru ei.Un singur lucru ei trebuie sa inteleaga:nu mai suntem pe timpul comunistilor si putem lua atitudine,putem sa ne hotaram singuri soarta-AVEM DREPUL DE A ALEGE…Doamne ajuta!