Introducerea abuzivă a lui Gregorian Bivolaru pe portalul eumostwanted.eu

0
565
Layms a sesizat autoritățile din România și din Parlamentul European că întroducerea lui Gregorian Bivolaru pe portalul www.eumostwanted.eu s-a făcut cu încălcarea legislației naționale și europene.

În 29 ianuarie 2016 Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a anunțat cu ajutorul agenției de presă Agerpres că autoritățile de aplicare a legii din Europa prin intermediul European Network of Fugitive Active Search Teams (ENFAST) și EUROPOL au lansat site-ul www.eumostwanted.eu, care ajută la localizarea și prinderea celor mai căutați infractori internaționali.

România apare pe acest portal cu doi urmăriți: Gregorian Bivolaru, pe numele căruia există un mandat de executare a șase ani de închisoare pentru actul de exploatare sexuală a copiilor şi pornografie infantilă, și Robert Gîrleanu, cu cetățenie română și moldovenească, ce este căutat pentru omor și având de executat închisoare pe viață.

Layms a sesizat autoritățile din România și din Parlamentul European că întroducerea lui Gregorian Bivolaru pe portalul www.eumostwanted.eu s-a făcut cu încălcarea legislației naționale și europene privind competențele circumscrise cooperării internaționale în cadrul Europol și cu modificarea abuzivă a încadrării infracțiunii pentru care acesta a fost condamnat de Instanța Supremă din România.

În baza principiului transparentei, s-au solicitat să fie prezentate criteriile pe baza cărora Gregorian Bivolaru a fost selectat și înclus pe site-ul Europol.

LAYMS solicită aceste clarificări din partea autorităților statului român din următoarele motive:
1. A sesizat existența unei neconcordanțe între infracțiunea pentru care Gregorian Bivolaru a fost condamnat de către Înalta Curte de Casație și Justiție din România și competențele circumscrise cooperării internaționale în cadrul Europol, respectiv lista infractiunilor săvârșite de competența Europol stabilite prin Decizia 2009/371/JAI din 6 aprilie 2009 (capitolul 1, art. 4 și anexele acesteia), aliniată la legislația națională a României prin Legea 55/2012 (art.1, alin. 2, lit. g) – condamnarea pentru act sexual cu un minor nefiind inclusă în domeniul de competențe al Europol și totodată neafectând două sau mai multe state membre ale UE astfel încât să fie necesară o abordare comună din partea statelor membre, ca urmare a amplorii, a importanţei şi a consecinţelor infracţiunii;

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.