Apel către autoritățile georgiene pentru eliberarea soților Mihai și Adina Stoian

0
863

Unsprezece cercetători și activiști pentru drepturile omului cer Georgiei să reziste brațului lung al represiunii franceze anti-secte și să îi elibereze pe cei doi lideri MISA.

 

Noi, subsemnații, solicităm respectuos autorităților din Georgia,

  1. să îi elibereze pe cauțiune, cât mai curând posibil, pe  Adina și Mihai Stoian, arestați în Georgia pe 22 august 2024;
  2. să refuze extrădarea lor în Franța, pe baza faptului că presupusa lor „complicitate la viol” ar fi fost realizată prin „manipularea mentală” și „abuz de slăbiciune” asupra femeilor pe care le-ar fi convins să îmbrățișeze convingerile grupului român de yoga MISA, ancorate în filozofii străine, și să aibă întâlniri private cu fondatorul MISA;

considerând:

  • că „manipularea mentală” și „abuzul de slăbiciune” sunt infracțiuni imaginare și, prin urmare, nu fac parte din legislația internațională;
  • că acestea sunt considerate infracțiuni în Franța, dar nu și în majoritatea celorlalte țări democratice;
  • că dosarul soților Stoian este un efect secundar al urmăririi penale a fondatorului MISA, Gregorian Bivolaru, care este în prezent în închisoare în Franța împreună cu mai mulți colaboratori.

Suntem cercetători în domeniul studiilor religioase și al noilor mișcări spirituale și religioase și apărători ai drepturilor omului, cu diferite niveluri de cunoaștere a organizației MISA. Unii dintre noi îi cunoaștem personal pe soții Stoian și apreciem, printre altele, activitatea lui Mihai Stoian prin ONG-ul Soteria International în favoarea libertății de religie sau de credință pentru toți.

Arestarea Adinei și a lui Mihai Stoian

Pe 22 august 2024, Adina și Mihai Stoian, doi instructori de yoga de la MISA, Mișcarea pentru Integrare Spirituală în Absolut, au fost arestați pe baza unor mandate de arestare franceze, în momentul în care au intrat în Georgia, în timpul unei călătorii turistice, la granița cu Turcia, la Sarpi.

Școala de yoga MISA

MISA, Mișcarea pentru Integrare Spirituală în Absolut, este o nouă mișcare spirituală de amploare, fondată în România în 1990 de Gregorian Bivolaru. Această cale include o mare varietate de subiecte, de la yoga posturală la meditație și arte vizuale, dar ceea ce a dus la controverse sunt învățăturile sale privind erotismul sacru, bazat pe Tantra indiană.

Demascarea argumentelor de „spălare a creierului”, „abuz de slăbiciune” sau „supunere psihologică”

Cei care se opun minorităților religioase sau de credință cu învățături controversate, numindu-le „secte” (parte a așa-numitei „mișcări anti-secte”) susțin că nicio femeie rațională (sau bărbat) nu ar accepta de bună voie astfel de doctrine ciudate. Prin urmare, susțin ei, membrii acestor grupuri ar trebui să fie victime ale „spălării creierului”, ale „abuzului de slăbiciune” sau ale „supunerii psihologice”.

Poziția conform căreia „sectele” sunt în mod inerent diferite de religiile reale și utilizează „spălarea creierului” a fost respinsă:

  • de cercetătorii academici ai noilor mișcări religioase;
  • de instanțele de judecată din Statele Unite și din alte țări;
  • de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Tradiția franceză de secularism și ostilitate față de religii

În general, Franța are o tradiție a secularismului și a ostilității față de religii. Spre deosebire de majoritatea celorlalte țări democratice, Franța a îmbrățișat însă ideologia mișcării anti-secte și a emis legi împotriva „abuzului de slăbiciune” sau a „supunerii psihologice” presupuse a fi utilizate de „secte”. Acestea sunt infracțiuni în Franța (dar nu și în majoritatea celorlalte țări democratice), în timp ce majoritatea cercetătorilor academici ai noilor mișcări religioase le consideră delicte imaginare bazate pe noțiunea pseudoștiințifică discreditată de „spălare a creierului”.

Acuzațiile împotriva „sectelor” sunt adesea susținute de mărturiile unor foști membri „apostați”. „Apostat” nu este o insultă, ci un termen tehnic folosit de sociologi pentru a desemna foști membri care, din diferite motive, se transformă în adversari militanți ai grupurilor pe care le-au părăsit și susțin mișcările anti-secte. Există o literatură academică semnificativă care demonstrează că doar o mică minoritate de foști membri, chiar și ai celor mai controversate grupuri, devin „apostați”.

Arestarea Adinei și a lui Mihai  Stoian, un efect secundar al cazului Bivolaru

MISA a fost acuzată că ar fi o „sectă”, iar fondatorul său, Gregorian Bivolaru, că ar folosi „spălarea creierului” în diferite țări. Cu toate acestea, instanțele de judecată s-au pronunțat în favoarea MISA și a lui Bivolaru în majoritatea cazurilor care au ajuns la proces.

Bivolaru a fost condamnat o singură dată, în România, pentru o presupusă relație sexuală cu o cursantă de 17 ani (vârsta consimțământului în România era de 15 ani, dar legea pedepsea relațiile dintre profesori și elevi). Faptul că urmărirea penală a lui Bivolaru în acest caz a fost părtinitoare a fost recunoscut de Curtea Supremă suedeză, care a refuzat extrădarea din Suedia în România în 2005, iar ca urmare Bivolaru a primit statutul de azilant în Suedia. Tânăra cursantă a negat în mod constant de atunci și până în prezent că ar fi avut o relație sexuală cu Bivolaru.

Bivolaru are un caz pe rol în Finlanda, pentru care a fost emis un mandat internațional de arestare, și unul în Franța, unde a fost arestat în noiembrie 2023. Pe baza mărturiilor a șapte foste membre „apostate”, unele dintre presupusele lor experiențe datând de acum peste 10 ani, Bivolaru și alți lideri MISA sunt acuzați că au determinat prin „spălarea creierului” cursante din țări străine (inclusiv Finlanda) să meargă în Franța, unde unele dintre ele au fost supuse unor ritualuri de erotism sacru cu Bivolaru. Acum, ele susțin că aceste ritualuri nu au fost cu adevărat consimțite din cauză că ar fi fost „spălate pe creier” anterior.

Raidurile masive din Franța din noiembrie 2023

În raidurile din noiembrie 2023, poliția și procurorii francezi au raportat că au „salvat” peste 50 de femei (niciuna dintre ele franțuzoaică) care erau „sechestrate” în diverse locații ale MISA din Franța și au spus că ar fi fost „violate” de Bivolaru. Au trecut opt luni de la raiduri și nici măcar una dintre femeile presupus „salvate” nu a acceptat să se identifice ca „victimă”. Toate insistă că s-au aflat în Franța de bunăvoie. Unele dintre ele au dat în judecată poliția franceză, susținând că au fost maltratate.

Conflict de narațiuni

Există deci un conflict al narațiunilor.

Pe de o parte, șapte foste membre „apostate” își reconstituie experiențele foarte vechi din Franța – cu multe luni sau ani înainte de operațiunea de poliție din noiembrie 2023 – ca fiind abuzuri sexuale la care nu s-au opus pentru că au fost „spălate pe creier”. Pe de altă parte, peste cincizeci de cursante susțin în unanimitate că nu sunt „victime”, ci au îmbrățișat de bună voie o cale spirituală neconvențională.

Distinși cercetători, inclusiv universitara canadiană Susan Palmer, specialistă atât în noile mișcări religioase, cât și în abuzurile asupra femeilor în contexte religioase, au intervievat unele dintre femeile „salvate” în 2023, care neagă că ar fi victime, și le-au considerat bine integrate și martori credibili.

Pilonii fragili ai cazului francez

Cazul francez se bazează deci pe:

  1. teorii discreditate ale „spălării creierului”, respinse de cercetătorii universitari și de instanțele de judecată aproape peste tot în țările democratice, cu excepția Franței;
  2. reconstrucția post factum a experiențelor lor cu MISA și Bivolaru de către șapte foste membre apostate care au o vendetă personală împotriva mișcării (unele au încercat să formeze școli rivale concurente, iar altele au cerut daune exorbitante prin procese civile).

Acest lucru este contrazis de poziția tuturor femeilor care se aflau în Franța în timpul raidurilor din noiembrie 2023.

 

Adina și Mihai Stoian, victime colaterale ale cazului Bivolaru

Din moment ce unele dintre „apostate” au declarat în mod repetat că scopul lor este de a distruge MISA ca mișcare spirituală și de a pune capăt activităților sale, nu este surprinzător faptul că ele îi acuză și pe cursanții cu vechime care conduc mișcarea în absența lui Bivolaru, inclusiv pe Mihai Stoian și pe soția sa, Adina.

De asemenea, aceștia sunt acuzați de „abuz de slăbiciune” și „supunere psihologică”, adică de „spălare a creierului”, precum și de „complicitate la viol”, pentru că ar fi determinat femei să participe la retrageri și ritualuri în Franța, unde unele dintre ele ar fi fost „violate” de Bivolaru.

Indiferent de implicarea reală a soților Stoian în aceste călătorii în Franța, este esențial să reiterăm faptul că aceste acuzații vin doar din partea a șapte „apostate” nemulțumite care au părăsit mișcarea cu ani în urmă.

Mai mult, cele peste cincizeci de femei care au fost găsite de poliție în locațiile MISA din Franța în noiembrie 2023 au declarat toate că au mers acolo de bunăvoie și au fost încântate să participe la activitățile MISA și (în cazul unora dintre ele) la ritualuri tantrice, ca parte a căii lor spirituale neobișnuite (dar nu ilegale) pe care au ales-o din proprie inițiativă.

„Complicitate la viol” sună ca o crimă îngrozitoare, dar de fapt soții Stoian sunt acuzați pentru că:

  • au predat cursuri de yoga MISA (ceea ce ei recunosc, desigur) și
  • ar fi propus unor cursante călătorii în Franța pentru întâlnirea cu Bivolaru, punându-le astfel în pericol de a fi „violate” de acesta (ceea ce ei neagă).

Cazul Adinei și al lui Mihai Stoian nu este un caz obișnuit de abuz sexual

Este important ca autoritățile georgiene să realizeze că acesta nu este un caz „obișnuit” de abuz sexual sau de viol.

Este vorba despre ritualuri care implică practici erotice sacre pe care majoritatea covârșitoare a cursanților MISA le aleg de bună voie, după ce au fost bine informați despre ele.

Cu toate acestea, câteva apostate, agenția de stat franceză anti-secte MIVILUDES și procurorii francezi le califică drept pretexte pentru abuz.

Mihai și Adina Stoian sunt în mod clar „nepericuloși”.

Chiar dacă se admite (nu de către noi) că ei ar fi sugerat femeilor să se întâlnească cu Bivolaru, expunându-le la pericole deoarece acesta le-ar fi putut viola, Bivolaru este acum în închisoare și deci riscul nu mai există.

Având în vedere campaniile oficiale împotriva „sectelor” în general și a organizației MISA în special în Franța, ca să nu mai vorbim de poziția mass-mediei, este practic imposibil ca, dacă vor fi extrădați acolo, Mihai și Adina Stoian să aibă parte de un proces echitabil, care să le respecte drepturile omului și libertatea religioasă sau de credință.

În consecință, nu există niciun motiv pentru menținerea soților Stoian în închisoare în așteptarea deciziei privind extrădarea lor din Georgia în Franța.

 

Semnatari

Alessandro AMICARELLI, președinte al Federației Europene pentru Libertatea de Credință (FOB).

Luigi BERZANO, profesor, Universitatea din Torino (Italia)

Raffaella DI MARZIO, director al Centrului de Studii privind Libertatea de Religie sau Credință și Conștiință (Italia)

Willy FAUTRÉ, director al Human Rights Without Frontiers (Bruxelles)

Holly FOLK, profesor, Universitatea Western Washington, Bellingham (SUA)

Massimo INTROVIGNE, co-fondator și director general al Centrului pentru studii privind noile religii, CESNUR (Italia)

Camelia MARIN, director adjunct al SOTERIA International (Danemarca)

Hans NOOT, director al Fundației Noodt (Olanda)

Susan J. PALMER, profesoară, Universitatea Concordia, Montreal QC (Canada)

Rosita ŠORYTĖ, președinte al Observatorului internațional al libertății religioase a refugiaților

Thierry VALLE, președinte al CAP/ Liberté de Conscience, acreditat ECOSOC ONU (Paris)

 

Articolul original în limba engleză este disponibil pe site-ul bitterwinter.org.

Sursa: misa.yoga

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.