De ce contează frumusețea ?

2
1897

Preluare Vimeo.

Roger Scruton, filosof şi scriitor englez a scris peste 30 de volume despre artă, estetică, frumuseţe, dar şi despre biserică şi sexualitate.

A fost lector şi profesor de estetică la Birkbeck College din Londra, precum şi la Universitatea din Boston, American Enterprise Institute din Washington şi la Universitatea din St Andrews.

S-a ocupat de politică şi a primit o serie de premii pentru activitatea sa. Documentarul său Why Beauty Matters a fost difuzat de BBC în anul 2009.

Oricând, între 1750 şi 1930, dacă ai fi cerut unor oameni educaţi să definească scopul poeziei, artei sau muzicii, ei ar fi răspuns: FRUMUSEŢEA ! Şi dacă ai fi întrebat care e rostul ei, ai fi aflat că frumuseţea este o valoare, la fel de importantă ca adevărul şi bunătatea.

Apoi, în sec. XX, frumuseţea a încetat să mai fie importantă. Arta şi-a făcut un scop din a incomoda şi a face morala bucăţi. Nu mai era frumuseţea cea care câştiga laurii, ci originalitatea, indiferent cum era ea obţinută şi cu ce costuri morale.

Nu numai că arta şi-a făcut un cult din urâţenie, dar şi arhitectura a devenit fără suflet şi sterilă. Şi nu numai mediul ambiant a devenit urât. Limbajul, muzica şi manierele noastre sunt din ce în ce mai grosolane, egoiste şi insultătoare, de parcă frumuseţea şi bunul gust, nu şi-ar mai găsi locul în viaţa noastră.

Un cuvânt este scris mare peste toate aceste lucruri urâte: EGOISM. „Profiturile mele”, „dorinţele mele”, „plăcerile mele” – şi arta nu are nimic de răspuns la asta, decât: „Da, aşa să faci !”

Suntem în pericol să pierdem frumuseţea şi odată cu ea să pierdem şi sensul vieţii.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.