SRI AUROBINDO s-a născut la 15 august 1872, la Calcutta, într-o familie de indieni europenizaţi şi a murit la 5 decembrie 1950, la ASHRAM-ul său din Pondichery. A primit o educaţie exclusiv europeană, a studiat la Cambridge unde şi-a descoperit vocaţia politică şi a devenit preocupat de independenţa ţării sale.
La 20 de ani începe să înveţe limba bengali şi sanskrita devenind pasionat de textele sacre ale Indiei: UPANISHAD-ele, BHAGAVAD-GITA, RAMAYANA. Acţiunea şi prezenţa lui Sri Aurobindo în planul social şi politic s-au îmbinat perfect cu realizările uluitoare din planul spiritual. La 37 de ani a părăsit viaţa politică dedicându-se în întregime vieţii spirituale. Din acest moment, în viaţa sa se disting trei etape: Chandernagor (1910-1920), Pondichery (1920-1926) şi retragerea sa totală (1926-1950). Idealul său nu era acela de a-l descoperi pe DUMNEZEU doar în spirit, ci de a spiritualiza şi materia, acest fapt fiind posibil prin translaţia conştiinţei umanităţii de la nivelul mental la cel supramental (etapă superioară translaţiei de la animal la om care s-a realizat prin trezirea mentalului).
Sri Aurobindo este considerat unul dintre marii înţelepţi contemporani ai planetei, lucrările sale filozofice, spirituale şi literare fiind publicate continuu. Aurobindo avea o viziune unificatoare asupra sistemului milenar YOGA, prezentând în cărţile sale YOGA integrală, care îmbină armonios elemente din diferitele forme tradiţionale de YOGA.
Citiţi aici mai mult despre Sri Aurobindo.
[…] Evocare şi comuniune spirituală profundă cu marele yoghin Sri Aurobindo […]