Biroul de presă MISA solicită acordarea dreptului la replică în urma difuzării în data de 17 mai 2016 de către redacția Kanal D a reportajului cu titlul „Imagini exclusive! Cum arata acum Guru Bivolaru! Toate detaliile arestarii lui in Franta la un targ de carti! Cand i-a vazut pe politisti, s-a speriat si a mintit ca e… bulgar”. Solicităm difuzarea în aceleaşi condiţii editoriale a următoarei replici:
Biroul de Presă MISA sesizează caracterul tendențios și manipulativ al reportajului difuzat de postul de televiziune Kanal D, prin care sunt aduse grave prejudicii de imagine domnului Gregorian Bivolaru.
Încă de la început trebuie să precizăm că formularea „Când i-a văzut pe poliţişti …” este o minciună imensă, deoarece cei care l-au arestat erau o echipă a serviciilor secrete din Belgia şi Franţa, care nu erau îmbrăcaţi în uniformă.
Sub pretextul că oferă „detalii uluitoare” despre arestarea „celui mai cunoscut yoghin”, redacția Kanal D a lansat prin respectivul reportaj o serie de speculații ridicole și minciuni evidente și rău-voitoare ce au avut scopul de a atrage o mare audiență și de a instiga opinia publică la ură și respingere față de Gregorian Bivolaru.
Un aspect foarte grav, ce încalcă flagrant deontologia jurnalistică, este acela că din dorința avidă de a veni cu tot dinadinsul cu așa-zise „elemente senzaționale”, acest post TV a difuzat câteva imagini luate de Poliția franceză domnului Bivolaru în momentul reținerii acestuia. Respectivele imagini nu aveau însă un caracter public, fiind parte dintr-un dosar ce se află în anchetă.
Biroul de Presă MISA constată că redactorii Kanal D au urmărit să supra-dimensioneze conjunctura arestării, catalogând-o patetic ca „una dintre cele mai secrete operațiuni din ultimul deceniu” și pretinzând că oferă toate „dedesubturile acțiunii”, chiar de la „creierul acelei operațiuni”, care îl „vâna pe Bivolaru de ani de zile”. Putem observa că redacția Kanal D folosește acești termeni bombastici pentru a induce în mod insidios (dar complet nejustificat faptic) impresia că Gregorian Bivolaru ar fi un personaj extrem de periculos. În realitate, reportajul nu doar că nu prezintă absolut nimic spectaculos, dar, așa cum vom arăta, distorsionează faptele și manipulează opinia publică.
Astfel, în reportaj sunt mai întâi redate câteva fragmente dintr-un interviu cu șeful biroului de urmăriți internațional din Franța, Bruno Le Boursicaud. Acesta spune că Poliția franceză a fost contactată de anumite persoane ce au transmis că „Bivolaru se află efectiv în Paris” și care „Ne-au semnalat chiar prezența lui la un târg de cărți ezoterice, la câteva zile după aceea.” A urmat apoi reținerea domnului Bivolaru „în timp ce acesta își cumpăra cărți despre Picasso și Rembrandt”. Bruno le Bouriscaud a mai menționat că ulterior arestării, întrucât „avea acte false bulgare”, Gregorian Bivolaru „s-a scuzat în fața instanței că avea acte false, a explicat că i-a fost frică”. Dincolo de alte scorneli și înflorituri ale redacției Kanal D, acestea au fost în esență elementele prezentate în reportaj, nefiind adusă nicio informație esențială în plus față de ceea era deja comunicat oficial.
Este de remarcat că referitor la aspectul cu actele bulgărești reportajul conține și un început de explicație dată de una dintre avocatele franceze ale lui Gregorian Bivolaru, Elodie Journeau. Redacția Kanal D a trunchiat însă respectiva explicație în care avocata preciza că clientul său a folosit acele acte deoarece se temea în mod justificat pentru siguranța sa, fiind convins că autoritățile române s-ar preta la orice abuz, inclusiv la acela de a-l răpi pentru a-l aduce pe ascuns în România. Din întreaga explicație Kanal D a trunchiat pasajul în care erau arătate motivele pentru care domnul Bivolaru avea anumite temeri, respectiv aspectele pe care le-am menționat mai sus.
Căutând să denatureze și mai mult declarațiile avocatei franceze, redacția Kanal D a recurs apoi la o altă stratagemă. Elodie Journeau a urmărit să își expună un punct de vedere cu privire la situația de ansamblu. Ea a spus că „Din punctul meu de vedere argumentele sunt foarte clare. Domnul Bivolaru a obținut statutul de refugiat în Suedia pentru faptul că a fost persecutat în România. El este protejat de acest statut confirmat de autoritățile suedeze, așa că Franța nu are dreptul să-l predea României”.
Se pare că nefiind deloc pe placul redacției Kanal D, această declarație a fost speculată în reportaj la modul cel mai abject. Chiar înaintea declarației, pentru a sugestiona telespectatorii, pe ecran a apărut scris cu majuscule mesajul «Incredibil! „Franța nu are dreptul să-l predea”». Apoi vocea unui prezentator a servit dinainte concluzia cu care să rămână cei care privesc și a spus „Ca și cum întreg Universul i-ar sta alături, avocații săi spun că dreptatea e de partea lor”. Abia după această pregătire jenant de ne-profesională a fost prezentată opinia avocatei franceze, împotriva căreia privitorul era deja montat.
Biroul de Presă MISA sesizează în acest caz atitudinea lipsită de cea mai elementară etică, manipulatoare și chiar batjocoritoare a redacției Kanal D. Reporterii acestui post TV nu doar că practic refuză dreptul unui interlocutor de a avea un punct de vedere, dar mai și instigă opinia publică împotriva sa.
Am putea observa în concluzie că toate aceste speculații și denaturări ce descalifică redacția Kanal D nu fac altceva decât să confirme poziția autorităților suedeze, care au anunțat recent că îi mențin statutul de refugiat politic lui Gregorian Bivolaru datorită abuzurilor judiciare și linșajului mediatic la care acesta este supus fără încetare în România.