Magistratii europeni solicita incetarea oricaror influente a serviciilor secrete in justitia din Romania

0
555

Asociatia MEDEL – Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés – solicita respectarea independentei justitiei si “incetarea de indata a oricaror influente a serviciilor secrete in justitia din Romania”, se arata intr-o rezolutie a organizatiei magistratilor europeni adoptata la Pisa pe data de 12 martie 2016.

In aceeasi rezolutie, magistratii europeni au mai cerut si respectarea independentei justitiei de catre guvernul polonez si eliberarea de catre guvernul turc a judecatorilor arestati pentru fapte ce tin de activitatea de judecata si hotararile pronuntate de acestia.

Referitor la situatia din Romania, rezolutia MEDEL a reiterat afirmatia Generatului SRI Dumitru Dumbrava, care a spus ca instantele au devenit „camp tactic” pentru acest serviciu secret de informatii, ca tuturor judecatorilor li se face profiling dupa „pattern-uri” si ca, in prezent, SRI isi „mentine interesul/atentia pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze”.

„Acest lucru ridica ingrijorari serioase cu privire la integritatea sistemului judiciar in ansamblul sau, precum si cu privire la independenta acestuia. La aproape un an de cand acest scandal a izbucnit, autoritatile romane nu au clarificat implicarea SRI in procesul judiciar”, se afirma in rezolutie.

In rezolutie se mai arata ca actualul director SRI a declarat public ca acest serviciu de informatii este in parteneriat cu procurorii in efectuarea anchetelor penale, o activitate care nu le este permisa de lege.

„In acelasi timp, invocand proceduri clasificate si protocoale secrete, autoritatile romane nu au reusit sa explice intr-un mod transparent modul in care au desfasurat verificarile ce au condus la concluzia ca nu exista agenti sub acoperire ai unui serviciu secret in randul magistratilor”, se afirma in rezolutie.

Magistratii europeni atrag atentia ca, „in contextul in care SRI este parte activa in urmarirea penala si pare de asemenea implicat in instantele de judecata, coroborat cu esecul autoritatilor de a clarifica in mod transparent aceste aspecte, acest lucru ridica îndoieli serioase cu privire la respectarea drepturilor fundamentale ale omului si garantarea unui proces drept si echitabil pentru orice persoana acuzata de catre stat„.

Nici atacurile la adresa Curtii Constitutionale nu au fost trecute cu vederea.

„Cele mai recente atacuri la Curtea Constituționala din Romania, pentru declararea ca neconstitutionala a articolului de lege folosit de catre procurorii sa delege SRI-ul efectuarea de acte de cercetare penala, confirma faptul ca exista o implicare nesanatoasă a SRI in procesul judiciar”, au spus magistratii europeni.

„Solutia aleasa de Guvernului Romaniei de a corecta acel articol din Codul de Procedura Penala declarat neconstitutional, prin trecerea unei ordonante de urgenta care a facut din SRI un «organ special» de cercetare penala, legalizeaza in fapt implicarea unui serviciu de informatii secret in procesul judiciar, subminandu-i astfel independenta”, mai afirma magistratii europeni.

Avand SRI-ul, pe de o parte, acum participant activ in mod legal in cercetarea penala, iar pe de alta, aparand implicat in instante, pe care le considera „camp tactic”, „Romania incalca drepturile omului, independenta justitiei, statul de drept si principiile separatiei puterilor in stat„, au concluzionat magistratii europeni.

Pentru referinta, rezolutia MEDEL in limba engleza, adoptata pe 12 martie 2016, poate fi accesata la adresa de mai jos.

http://unjr.ro/comunicate-de-presa/90-medeldeclaration-iseuropeundersiege.html

Medel este o asociatie profesionala a judecatarilor şi procurorilor europeni, ce are ca membri un numar de 22 de asociatii nationale din 15 state europene si are ca principal scop apararea independentei justitei, a democratiei si a drepturilor fundamentale ale omului. Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania este membra in MEDEL din 2007.

UNJR va continua actiunile pornite inca din 2015 de clarificare a implicarii serviciilor secrete in actul de justitie.

Sursa: UNJR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.