Ziarul Le Monde a transmis în luna februarie Biroului de presă MISA o serie de întrebări pentru un articol ce urma să prezinte cititorilor detalii despre cazul din Franța în care sunt implicați profesorul de yoga Gregorian Bivolaru și alți practicanți yoga. Articolul respectiv a fost publicat în ediția online pentru abonați din data de 6 martie 2024 și a inclus doar o mică parte din explicațiile extrem de detaliate care au fost furnizate de Biroul de presă. Vă prezentăm în cele ce urmează răspunsul integral.
Câți membri are MISA / Atman astăzi, în România și în lume?
Noi nu furnizăm cifre privind numărul de cursanți MISA, după cum nu furnizăm nici numele persoanelor care frecventează cursurile noastre (cu excepția cazului în care își dau acordul în mod expres). Dar este bine de știut că la activitățile școlii noastre, mai ales la cele online, participă și persoane care nu sunt înscrise la cursuri, deci numărul celor care sunt interesați de activitățile noastre este cu mult mai mare decât numărul cursanților.
În ceea ce privește Federația Atman, fiecare școală membră este o entitate separată și nu avem acces la datele lor interne. Federația Atman este compusă din școli aflate în peste 30 de țări, în unele țări există chiar mai multe școli diferite, iar fiecare are o organizare și conducere proprie.
Oamenii vin (și mulți dintre ei rămân pentru mulți ani) la cursurile noastre și pentru că aici găsesc o serie de informații și revelații spirituale unice. Un astfel de exemplu este revelația privind Atributele Dumnezeiești, care sunt energii subtile sublime ce pot fi atrase în universul lăuntric al fiecărui om, și astfel fiecare are posibilitatea de a-L cunoaște pe Dumnezeu prin intermediul atributelor Sale.
În câte țări există?
MISA există doar în România, iar Federația Atman grupează școli de yoga din aproximativ 30 de țări.
Câte ashramuri MISA / Atman există în lume?
Nu avem informații despre așezămintele spirituale din afara României.
În primul rând, precizăm că aceste așezăminte spirituale sunt numite impropriu „ashramuri”, ele sunt mai curând niște comunități spirituale (un grup de ființe umane însuflețite de idealuri dumnezeiești, de țeluri elevate, care promovează scopuri nobile, ai cărui membri sunt entuziaști, iubitori, sinceri, perseverenți și plini de dăruire către Dumnezeu, care urmăresc să devină un exemplu pentru ceilalți oameni). Există anumite similarități cu ashramurile din India, dar acolo regulile vieții în comunitate sunt mult mai stricte. În așezămintele spirituale din România, cei care locuiesc acolo își desfășoară cea mai mare parte a activităților (serviciu, studii universitare etc.) în afara comunității spirituale, elementul comun fiind astfel un anumit număr de ore de practică spirituală zilnică, la care se adaugă împărtășirea care are loc în cadrul unei comunități spirituale.
În România există mai mult de 10 așa-numite „ashramuri”, la care se adaugă câteva locuințe care aparțin unor cursanți, pe care aceștia le-au pus la dispoziție unor persoane care pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp doresc să realizeze o practică spirituală intensivă. MISA nu și-a propus să țină evidența exactă a tuturor acestor mici așezăminte spirituale, mai ales că este vorba de mici locuințe individuale, nu de reședințe mari de tipul ashramurilor indiene, care pot găzdui câteva sute de persoane.
Câți membri și câte ashramuri există în Franța?
Din câte știm, școala de yoga din Franța nu deține niciun ashram. Fiind o școală separată de MISA, nu avem informații cu privire la numărul de cursanți.
Care era poziția lui Gregorian Bivolaru în MISA / Atman în momentul în care a fost arestat?
Gregorian Bivolaru este unul dintre membrii fondatori ai MISA și este cel care a structurat și sintetizat învățăturile spirituale care stau la baza cursurilor noastre. În această calitate este foarte apreciat și respectat, inclusiv de cursanți care nu l-au cunoscut personal, și chiar și de persoane din afara școlii. Din 1995 nu a mai susținut cursuri de yoga și nu mai are nicio funcție în cadrul MISA, dar și-a continuat activitatea publicistică, a scris cărți (pe care le-a oferit gratuit) și a susținut tot în mod gratuit conferințe pe teme spirituale sau de actualitate.
În Atman nu a avut niciodată niciun fel de funcție, nu a participat la crearea Federației Atman, nu a susținut cursuri de yoga în Atman. Dar, fiind cel care a pus bazele învățăturii spirituale pe baza căreia se predă yoga și în școlile Atman, majoritatea cursanților au auzit de el, îl respectă și îl apreciază. O mare parte dintre conferințele pe teme spirituale au fost traduse în alte limbi, în special cele din cadrul taberelor internaționale din România, iar unele dintre cărțile pe care le-a publicat au fost traduse în engleză.
Pentru a vă face o idee despre activitatea sa puteți găsi aici o listă a cărților și articolelor sale.
Recunoașteți că ar fi putut exista abuzuri sexuale în cadrul mișcării, și anume din partea lui Gregorian Bivolaru însuși?
Învățătura spirituală și valorile morale și spirituale pe care le promovăm sunt incompatibile cu orice fel de abuz, dar nu avem cum să știm ce face fiecare fost sau actual cursant în afara cursurilor săptămânale.
După cum presa din România știe deja, activitățile școlii au fost supravegheate în permanență de poliție și de serviciile secrete încă de la înființarea ei (în 1990), au existat mulți ofițeri sub acoperire printre cursanți și nu s-a descoperit niciodată niciun fel de abuz sexual sau vreo faptă ilegală de orice natură. Singurele declarații „încriminatoare” despre așa-zise abuzuri sexuale au fost obținute cu forța DUPĂ raidurile poliției din martie 2004, când – la fel ca în Franța pe 28 noiembrie 2023 – mai multe tinere au fost duse la poliție, interogate și intimidate pentru a semna astfel de declarații. Decizia CEDO din 26 aprilie 2016 a recunoscut deja multe dintre abuzurile comise de autorități cu ocazia raidurilor respective și a condamnat statul român la plata a 291.000 de euro despăgubiri pentru 26 de persoane.
După raidurile menționate mai sus au urmat două procese. În primul, Gregorian Bivolaru a fost achitat de toate acuzațiile de natură sexuală, cu o singură excepție, pentru care a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție, după două achitări (în fond și în apel), fără a fi audiat vreodată, în timp ce așa-zisa „victimă” Mădălina Dumitru a susținut pe tot parcursul procesului și până în prezent că nu a avut niciodată relații sexuale cu Gregorian Bivolaru, iar acea declarație incriminatoare i-a fost luată cu forța de procurori. Mădălina Dumitru a depus mărturie și în fața Curții Supreme din Suedia în procesul de extrădare a lui Gregorian Bivolaru, Curtea Supremă a considerat mărturia ei sinceră și credibilă și i-a acordat lui Gregorian Bivolaru azil politic, care nu i-a fost retras nici până în prezent. Mădălina Dumitru a publicat recent și o carte, „Zborul frânt” („The broken flight”), în care explică modul în care procurorii i-au distrus viața. Tot în această direcție există și un interviu foarte recent cu ea.
În cel de-al doilea proces, Gregorian Bivolaru și alți 20 de cursanți și instructori de yoga au fost acuzați pe nedrept de trafic de persoane și au fost achitați cu toții după 17 ani (!) de proces, în două cicluri procesuale separate, atât pe fond, cât și în apel.
Gregorian Bivolaru a fost întreaga viață un model de verticalitate, în ciuda persecuțiilor și abuzurilor la care a fost supus încă din anii 1970, când a fost închis și torturat, și cu toate acestea nu a renunțat la convingerile sale spirituale. Încă de atunci și-a pus – cu multă răbdare și bunăvoință – tot timpul, energia și cunoașterea în slujba celor care aspiră să Îl descopere pe Dumnezeu și nu a forțat niciodată pe nimeni să facă ceva, dimpotrivă, a subliniat în mod repetat importanța liberului arbitru, a consacrării fructelor fiecărei acțiuni către Dumnezeu (vom explica mai jos în ce constă consacrarea), a integrității morale, a discernământului.
În cazul din Franța, după ce presa internațională a trâmbițat că poliția franceză a „eliberat” 26 de „victime”, nicio singură publicație nu a revenit să declare că niciuna dintre cele 26 de tinere nu s-a considerat „victimă”, ci toate au declarat că prezența lor în locuințele percheziționate a fost alegerea lor personală și liberă. Explicația ridicolă pe care unii au dat-o, conform căreia aceste femei „nu-și dau seama” că sunt victime fiindcă au fost „spălate pe creier”, seamănă cu vânătoarea de vrăjitoare din Evul Mediu, când însuși faptul că aceste femei își susțineau nevinovăția era considerat o „dovadă” că sunt posedate de diavol.
În ce privește abordarea sexualității, în școala noastră s-a pus întotdeauna accentul exclusiv pe erotismul elevat, un Atribut Dumnezeiesc cunoscut atât de Platon, cât și de înțelepții Indiei. Erotismul pur este bazat pe transfigurare, pe iubire reciprocă, în opoziție cu sexualitatea instinctuală, inferioară. Acest aspect este evident pentru oricine studiază cursurile și conferințele disponibile pe scară largă. Orice comportament care să contravină acestor principii ar fi fost vizibil pentru cursanți, iar școala noastră de yoga și-ar fi pierdut orice credibilitate dacă s-ar fi petrecut vreodată așa ceva. Dimpotrivă, în ciuda campaniilor susținute de denigrare din presă și în ciuda abuzurilor autorităților, există multe mii de persoane care frecventează aceste cursuri de zeci de ani fără întrerupere, ceea ce este o dovadă indirectă a valorii acestor cursuri și a eficienței lor în viața oamenilor.
Cu privire la acuzațiile de abuz sexual, după cum au observat și oamenii de știință care studiază noile mișcări religioase și spirituale, există deja un „tipar” al acuzațiilor de natură sexuală, care de cele mai multe ori s-au dovedit false (vă punem la dispoziție două lucrări academice: monografia lui Massimo Introvigne „Sacred Eroticism: Tantra and Eros in the Movement for Spiritual Integration into the Absolute” și „Storming Zion, Goverment Raids on Religious Communities” de Stuart Wright și Susan Palmer, care analizează raidurile poliției în 17 țări așa-zis democratice – în mod semnificativ aproape jumătate dintre raidurile analizate au avut loc în Franța). De asemenea, în ceea ce privește acuzațiile de abuz sexual care au apărut în mass-media finlandeză în urmă cu câțiva ani, există o lucrare academică a lui Liselotte Frisk, o renumită cercetătoare suedeză, care demontează cu argumente pertinente și inteligente toate aceste acuzații.
Dacă nu, cum explicați faptul că șapte femei au depus plângere, spunând aceeași poveste la poliție, cu unele detalii foarte asemănătoare?
Nu cunoaștem conținutul plângerilor acestor femei, știm doar ce s-a scris în presă. Din experiența noastră anterioară, au mai existat câteva persoane (puține) care au pretins că au fost „abuzate” și care au dat mai multe declarații presei (cea mai cunoscută fiind Agnes Arabela Marques), dar în procesul în care acestea s-au declarat „părți vătămate” fie nu s-au prezentat în instanță pentru a depune mărturie (ceea ce este chiar bizar, deoarece o victimă ar vrea să obțină dreptate în instanță), fie s-au prezentat, dar declarațiile lor au fost contradictorii și nu au reușit să convingă judecătorii. Procesul a durat 17 ani, cazul a trecut prin două cicluri de procese, iar în ambele toți cei acuzați pe nedrept au fost găsiți nevinovați.
De asemenea, ridică un semn de întrebare faptul că cele șapte femei au rămas anonime, susținând că le este frică, dar ne întrebăm de ce le este frică, din moment ce în România niciuna dintre așa-zisele „părți vătămate” și niciunul dintre martorii acuzării nu au avut de suferit de pe urma MISA din 2004 până în prezent, deși numele și adresele lor sunt cunoscute, iar una dintre „părțile vătămate” locuiește chiar pe aceeași stradă cu unul dintre cei acuzați. Singurele persoane care au avut vreodată de suferit sunt cursanții MISA, care în unele cazuri au fost concediați de la locul de muncă sau și-au văzut familiile distruse ca urmare a numeroaselor campanii de denigrare din presă. Cu toate acestea, în mod paradoxal, niciun jurnalist nu i-a compătimit vreodată, în timp ce oricine se declară „victimă” a MISA, chiar și fără a aduce vreo dovadă, este imediat „îmbrățișat” de mass-media și promovat. Chiar și numai aceste aspecte ar trebui să dea de gândit.
Nu putem face alte comentarii atâta timp cât nu știm mai multe detalii din dosar. Dar, principial vorbind, într-o țară democratică ar trebui să existe prezumția de nevinovăție, iar cei care fac acuzații ar trebui să le susțină cu dovezi. Nu este obligația persoanei acuzate pe nedrept să dovedească faptul că este nevinovată. Iar din ceea ce am citit în presă, aceste șapte femei, despre care tindem să credem că sunt false victime, nu susțin că au fost forțate să facă ceva împotriva voinței lor, ci invocă o ipotetică „spălare a creierului” (o teorie pseudo-științifică care a fost demitizată de comunitatea academică încă din anii 1990 și care a fost folosită în mod tendențios și agresiv împotriva grupurilor etichetate drept „secte”, în lipsa unor argumente credibile). Vom putea comenta mai mult atunci când vom ști ce argumente au aceste femei în sprijinul acuzațiilor lor și, mai ales, ce le motivează.
Sunteți încrezător în faptul că Gregorian Bivolaru va fi eliberat în curând sau vă temeți că ar putea fi condamnat la închisoare pentru o perioadă lungă de timp?
Acuzațiile care s-au vehiculat în presă sunt absurde pentru noi, cei care îl cunoaștem de peste 20 sau 30 de ani. Din acest punct de vedere, suntem încrezători că justiția franceză va vedea în curând adevărul, dincolo de circul mediatic. Suntem, de asemenea, încrezători că, mai devreme sau mai târziu, adevărul triumfă întotdeauna.
În același timp, suntem conștienți că în Franța există felurite prejudecăți împotriva mișcărilor spirituale, care sunt etichetate în mod pripit și abuziv drept „secte”, și că există organizații anti-secte care dispun de importante fonduri guvernamentale și care, pentru a-și justifica existența, generează adesea scandaluri mediatice și fac presiuni la toate nivelurile, fiind implicate inclusiv în modificarea legislației anti-secte și inventarea unor așa-zise infracțiuni absurde. Câteva informații interesante pot fi găsite aici.
Având în vedere că se știe că nu există justiție superioară adevărului și dat fiind că Adevărul Dumnezeiesc triumfă întotdeauna, suntem cu anticipație absolut siguri că Gregorian Bivolaru va fi găsit nevinovat și va fi pus în libertate.
Ați avut ocazia să vorbiți cu el în închisoare? Care este starea lui de spirit?
Nu am avut ocazia să vorbim cu el. Din câte știm, în această fază a urmăririi penale, doar avocații au acces la el.
Dacian Cioloș este sau a fost membru MISA? Dacă da, când?
Dacian Cioloș nu a fost înscris ca și cursant la cursurile MISA, din informațiile noastre. După cum a declarat într-o emisiune acum aproximativ doi ani, el doar a participat în trecut la câteva meditații în spirală care se realizează anual în luna august la Costinești. La aceste spirale participă mii de oameni. Cea mai mare, care are loc în jurul datei de 26-27 august, cu ocazia unui moment astrologic special, este deschisă gratuit tuturor celor care doresc să participe, chiar dacă nu sunt cursanți MISA și nu sunt înscriși în tabără. Nu avem nicio evidență a celor care participă la aceste evenimente speciale.
Totuși, ni se pare evident că dacă domnul Cioloș ar fi participat la un astfel de eveniment public în perioada în care ocupa o funcție publică în România ar fi fost recunoscut de multă lume, inclusiv de presă, care a fost prezentă aproape în fiecare tabără.
Există și alte legături între MISA și puterea politică din România?
Nu există nicio legătură între MISA și puterea politică din România. Nici prezența domnului Cioloș la spirale nu a avut vreo legătură cu funcția politică pe care acesta o deținea, iar domnul Cioloș nu a fost implicat în niciun fel în susținerea școlii noastre, așa cum au insinuat unii ziariști. Dimpotrivă, puterea politică din România (în special Partidul Social Democrat, dar și fostul prim-ministru Adrian Năstase) a comis numeroase abuzuri împotriva MISA.
Câteva argumente că puterea politică nu ne favorizează, ci ne persecută:
- Curtea Supremă din Suedia i-a acordat azil politic lui Gregorian Bivolaru pentru că a considerat că nu putea avea parte de o judecată corectă în țara sa.
- Toate plângerile pe care yoghinii le-au depus împotriva procurorilor, jandarmilor, polițiștilor care au comis abuzuri au fost, fără excepție, respinse.
- CEDO a dat până în acest moment 3 decizii în favoarea cursanților yoga, confirmând abuzurile la care au fost supuși de autorități și faptul că sistemul juridic românesc nu le-a făcut dreptate.
- Rechizitoriul în cazul lui Gregorian Bivolaru a fost publicat integral în presă, împreună cu unele documente și fotografii confiscate în timpul perchezițiilor, iar aceste documente nu puteau ajunge în presă decât de la autoritățile implicate în descinderi.
Există sau au existat în trecut legături între MISA și Ministerul francez al Educației Naționale?
Nu există și nu a existat nicio legătură între MISA și Ministerul francez al Educației Naționale.
*****
În completarea răspunsurilor noastre, vă oferim o scurtă explicație despre consacrare
Consacrarea unei anumite acțiuni către Dumnezeu implică faptul că noi Îi oferim anticipat toate roadele, toate rezultatele acelei acțiuni lui Dumnezeu, ca o ofrandă mistică, iar după aceea așteptăm un răspuns interior clar, inefabil, care vine din ființa misterioasă a lui Dumnezeu. Atunci când experimentăm măcar o dată starea mistică ce apare atunci când primim un răspuns pozitiv la o consacrare, ne convingem că Dumnezeu există și că este omniprezent și omniscient. Consacrarea este astfel cel mai rapid mod de a descoperi existența misterioasă a lui Dumnezeu.
Dacă nu primim niciun răspuns pozitiv (răspunsul fiind o stare interioară inefabilă pe care o putem percepe clar în ființa noastră, nu este o „voce”, menționăm acest aspect ca să nu existe vreo neînțelegere), înseamnă că acțiunea nu este acceptată de Dumnezeu și pur și simplu ne abținem de la ea. Aceasta este o învățătură fundamentală în școala noastră, de a consacra toate acțiunile lui Dumnezeu și de a le realiza doar dacă primim un răspuns pozitiv.
O propunere din partea Consiliului școlii noastre
Am menționat mai sus revelația despre Atributele Dumnezeiești. Există deja sute de mii de persoane care au experimentat stări de comuniune cu aceste atribute (câteva sute de mărturii sunt disponibile pe site-ul dedicat Atributelor Dumnezeiești).
Școala noastră a participat în anii 1990 la două experimente, menite să reducă criminalitatea (cel puțin pentru o anumită perioadă) și să demonstreze că o meditație la unison este eficientă chiar și de la distanță. Acum suntem deschiși la un experiment similar. Având în vedere inundațiile și protestele care au loc în prezent în Franța (n.b. în luna februarie 2024), suntem dispuși să proiectăm asupra țării dumneavoastră, timp de 15 zile, energia subtilă sublimă a Atributului Dumnezeiesc al Invulnerabilității Dumnezeiești, apoi, timp de alte 15 zile, energia subtilă sublimă a Atributului Dumnezeiesc al Păcii Dumnezeiești și suntem siguri cu anticipație că vor apărea rezultate notabile.
Sursa: misa.yoga