Cazul MISA emblematic pentru criticile UE

0
825

Vizualizari : 10,609

Vineri, 22 martie 2013 a avut loc un nou termen în dosarul lui Gregorian Bivolaru, cu numărul 405/85/2005, aflat pe rol la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Şedinţa a fost secretă, pe motiv că aspectele relatate ar putea leza viaţa intimă a celor implicaţi în acest dosar.

Ordinea de zi a cuprins audierea martorei Dumitru Ionela Cristina precum şi actualizarea informaţiilor referitoare la comisia rogatorie pentru audierea lui Gregorian Bivolaru, ce urmează să aibă loc în Suedia.

Avocaţii apărării nu au fost de acord cu audierea martorei datorita intereselor sale in cauza. Martora a avut initial calitatea de invinuit, iar acum figurează în acelaşi timp ca parte civilă împotriva d-lui Bivolaru, într-un dosar la tribunalul Cluj, în care cere daune de 100 000 de euro din partea acestuia. De asemenea, martora are o datorie de 12 000 de euro la un alt martor din dosarul de la ICCJ, pe care nu vrea să o plătească.

Din relatările avocaţilor apărării reiese că Dumitru Ionela Cristina cele trei declaraţii care au fost date cu ani în urmă au fost modificate cuprinzand aspecte noi. Unele dintre aceste elemente însă contrazic declaraţiile anterioare, fapt care scade puternic credibilitatea martorei.

La acest proces a fost prezent şi Konrad Swenninger, reprezentant la organizaţiei nonguvernamentale Soteria International, care se ocupă cu apărarea drepturilor spirituale ale membrilor Uniunii Europene.

Soteria International monitorizează cazul MISA pentru că în ultimii ani s-a evidenţiat ca fiind unul dintre cele mai grave cazuri de încălcare a drepturilor omului în România. Deoarece şedinţa a fost secretă, reprezentantul organizaţiei nu a avut permisiunea să intre în sala de judecată.

„Îngrijorător în cazul MISA – spune Konrad Swenninger – este că reflectă la fiecare pas criticile pe care Comisia Europeană le aduce României. De două ori pe an este raportat modul în care România îşi achită obligaţiile asumate faţă de UE. Punctele la care nu stă bine în prezent în ceea ce priveşte respectarea standardele europene este independenţa sistemului judiciar şi modul în care media interferează în cazurile judiciare.

Ambele puncte transpar foarte clar în cazul MISA, aspect subliniat şi de Curtea Supremă suedeză în 2005. Autorităţile din România au afirmat recent că aceste critici nu sunt fondate şi le-au respins. Însă au primit răspuns din partea Comisiei Europene că ele sunt valide şi foarte reale în cazul MISA.”

Următoarea şedinţă în acest dosar va avea loc în 11 aprilie 2013.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.