de Massimo Introvigne

Agenția guvernamentală franceză anti-secte a jucat un rol crucial în a-i convinge pe cei care erau împotriva altor grupuri tantrice că ar trebui să se concentreze asupra MISA.

Partea 3 din 4. Citiți aici partea 1 și partea a 2-a.

În precedentul articol din această serie, am discutat despre procesul pierdut de Hugues Gascan împotriva colegei sale P.J., pe care o acuzase că face parte dintr-o „sectă sexuală” condusă de profesorul canadian independent de Tantra Jean Bouchart d’Orval.

Dispunem de un document prețios, deși părtinitor, despre ceea ce s-a petrecut mai departe: cartea autobiografică publicată pe cont propriu de Alban Bourdy, un fost membru, devenit „anti-sectant”, al ramurii schismatice Soledad Domec a organizației Ashram Shambala. Titlul ei este „Un Bisounours au pays des se(x)ctes” (“Un ursuleț în țara se(x)ctelor”), Norderstedt: Book on Demand, 2018. După ce a criticat-o public pe Soledad Domec și grupurile inspirate de Rudnev, Bourdy a primit un telefon de la Gascan în 2015 (p. 391). Acesta din urmă a continuat cu un al doilea apel în decembrie 2015, în care, potrivit lui Bourdy, dorea ca ei doi să își unească forțele pentru a demasca grupurile tantrice. Totuși, Gascan era în continuare atât de obsedat de P.J., încât l-a acuzat pe Bourdy că era în contact cu ea (p. 393).

În urma acestor evenimente, Bourdy a vizitat agenția guvernamentală anti-secte MIVILUDES din Paris în 2015, cu puțin timp înainte de Crăciun, și a avut o discuție cu un „înalt reprezentant” al instituției (p. 397). După această întâlnire, Gascan și Bourdy au fost abordați de jurnalistul de televiziune Raphaël Tresanini. Pe 26 februarie 2016, s-a petrecut ceva nou: Gregorian Bivolaru a fost arestat în Franța. El era căutat de România pentru cazul M.D. menționat în primul articol din această serie. În același timp, el primise azil politic în Suedia, care a comunicat Franței că, din acest motiv, nu poate fi extrădat în România. MIVILUDES căuta în principal muniție împotriva lui Bivolaru. Bourdy a înțeles că va fi sprijinit de MIVILUDES doar dacă va lega cumva Ashram Shambala de MISA. Bourdy a încercat să coopereze și a scris că: „Multe site-uri au sugerat că cele două organizații [MISA și Ashram Shambala] ar putea avea o legătură. Este o variantă susținută de organizațiile anti-secte din întreaga lume” (p. 398). Cu toate acestea, singura „legătură” pe care a reușit să o găsească a fost că Éric Baret, un profesor francez independent de Tantra, ar fi ținut prelegeri atât la seminare ale grupurilor derivate din Shambala, cât și ale școlilor-surori ale MISA în America Latină (p. 398). Chiar dacă ar fi adevărat, acest lucru ar fi tipic pentru modul în care funcționează rețelele neo-tantrice și nu ar dovedi că MISA ar avea vreo legătură cu Ashram Shambala.

Când reportajul televizat al lui Tresanini a fost difuzat, Bourdy relatează că MIVILUDES s-a supărat că nu era suficient de anti-Bivolaru, chiar dacă îl intervievase pe unul dintre cei mai furioși ex-membri ostili (pp. 400-01). MIVILUDES i-a pus apoi pe Gascan și Bourdy în legătură cu alți jurnaliști „prietenoși”, mai capabili să înțeleagă ce li se cerea  (pp. 406-07).

Bivolaru a fost în cele din urmă extrădat în România de către Franța pe 22 iulie 2016, în pofida obiecțiilor suedezilor. S-ar părea că MIVILUDES a obținut de la Gascan și Bourdy ceea ce a vrut. Dar povestea nu s-a încheiat aici. Există informații că MIVILUDES le-ar fi recomandat lui Gascan și Bourdy să se adreseze Ligii pentru Drepturile Omului (Human Rights League), o organizație respectabilă fondată în 1898, care acționează, printre altele, ca un câine de pază al secularității franceze. Gascan a sfârșit prin a fonda în 2020 ceva numit „Grupul Fenomen Sectar (GPS) al Ligii pentru Drepturile Omului (LDH)” (Group Cult Phenomenon of the Human Rights League).

Cu toate acestea, Gascan și Liga s-au despărțit în 2022. Potrivit unui e-mail din 22 septembrie 2022, a cărui copie a ajuns în posesia „Bitter Winter”, e-mail trimis de Gascan și de GPS celor care se înscriseseră la o conferință pe tema „Infiltrări sectare în instituții și în economie”, programată pentru 14 octombrie, evenimentul a fost anulat, iar GPS însuși a fost dizolvat.

Mesajul anunța că „Grupul Fenomen Sectar (GPS) al Ligii pentru Drepturile Omului (LDH) a decis să se desființeze, punând capăt activităților sale după doi ani de funcționare. Într-adevăr, din ianuarie 2022, după un prim an de succes, am fost nevoiți să ne confruntăm cu piedici constante din partea conducerii politice și administrative a LDH, care nu ne mai permit să lucrăm în mod corespunzător și în liniște, decât dacă vrem să ne dedicăm cea mai mare parte a timpului pentru a încerca să rezolvăm probleme de fond și frecușuri administrative, ca să nu mai vorbim de atitudinile disprețuitoare față de membrii GPS. Acest lucru are de a face cu: – mizele financiare legate de obținerea unui buget din apelul pentru proiecte MIVILUDES 2021, la care GPS are un acces deosebit de dificil, chiar contestat, ceea ce face imposibilă realizarea programului prevăzut; – faptul că anumiți reprezentanți ai LDH ne-au explicat că „în ceea ce privește fenomenul sectar, la LDH, expresia este plurală” și că „vocația LDH nu este de a lupta împotriva sectelor”. Încetarea activităților noastre intră în vigoare astăzi, joi, 22 septembrie 2022. Prin urmare, anulăm cu părere de rău și cu scuze conferința programată pentru 14 octombrie la FIAP Jean-Monnet din Paris, intitulată ‘Infiltrări sectare în instituții și în economie’. Dorim să vă mulțumim că ați acceptat invitația noastră, fie în calitate de vorbitor, fie ca parte din public.

Vă invităm să luați acum măsurile necesare pentru a anula orice angajament financiar pe care l-ați făcut pentru a participa la acest simpozion. Dacă se dovedește oportun, vă invităm să vă adresați LDH, care a obținut de la MIVILUDES un buget dedicat problematicii sectelor.”

Cititorii inteligenți ai site-ului „Bitter Winter” vor fi observat referințele repetate la bani și bugete. MIVILUDES distribuie sume substanțiale de bani organizațiilor anti-secte și există o „luptă pentru supraviețuire” darwiniană între diferitele grupări pentru o felie cât mai mare de tort.

În noiembrie 2023, Gascan și prietenii săi au înființat o organizație anti-secte independentă de Liga pentru Drepturile Omului, numită Groupe d’étude du phénomène sectaire (GéPS, Grupul de studiu al fenomenului sectar). După cum au declarat presei, ei au continuat să se concentreze asupra MISA și a lui Gregorian Bivolaru. Așa cum am menționat mai devreme, ranchiuna lui Gascan viza Omalpha, nu MISA. El susținea că Omalpha era o ramură a Ashram Shambala – nu era, deși organizase seminare comune cu grupuri ale căror rădăcini se aflau în respectiva organizație rusă. Liderul Omalpha, Jean Bouchart d’Orval, s-a despărțit mai târziu de ramura mamă a lui Rudnev, Ashram Shambala. Potrivit lui Bourdy, Bouchart a pretins chiar că devenise expert în deprogramare și și-a oferit serviciile pentru a-i deprograma pe discipolii lui Rudnev (Bourdy, „Un Bisounours au pays des se(x)ctes”, p. 177), deși a păstrat un contact strâns cu Soledad Domec.

După ce Bivolaru a fost arestat în 2023, Gascan a relatat că el considera MISA ca fiind „o a doua ramură” a Ashram Shambala, ceea ce, după cum s-a menționat anterior în această serie, este în mod evident fals. În același interviu, el a recunoscut în mod contradictoriu că MISA și Ashram Shambala „sunt două mișcări cu credințe comune, dar separate, în afară de câteva puncte sporadice de contact”. „Credințele comune” sunt și ele „sporadice”, dar era clar că, atunci când a venit vorba de grupuri tantrice, MIVILUDES era interesată mai ales de o campanie împotriva lui Bivolaru. Gascan le-a făcut pe plac.

(articolul original în limba engleză a fost publicat aici: bitterwinter.org/behind-the-bivolaru-case-3-enter-the-miviludes/)

Sursa: misa.yoga

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.