Gabriel Andreescu: Reprimarea Mișcării Yoga în Anii ’80

0
770

Un securist catre yoghinul pe care il tortura in beciurile Securitatii: „..pe toti i-am terminat, numai cu voi avem de lucru serios.”

De curand a aparut o lucrare de exceptie: REPRIMAREA MISCARII YOGA IN ANII ’80. Salutam cu caldura demersul domnului Gabriel Andreescu. Parcurgand cartea aflam adevaruri, pe care presa postdecembrista fie le-a ascuns in mod vinovat, fie le-a deformat cu nerusinare. Intelegem acum in alta lumina stradania presei – aflata in solda unor grupari antispirituale – de a demoniza MISA si pe mentorul ei.

Asteptam cu mare interes continuarea cercetarii pana la zi pentru ca autoritatile si-au continuat practicile aberante (vedeti evenimentele din 2004) iar mentorul si fostul presedinte al MISA se afla amandoi si acum in exil. Iata doua fragmente: „In 1989, Securitatea avusese nevoie de o solutie prin care sa termine definitiv cu gruparile yoga pe care le hartuise atatea ani fara succes. Vorba unui securist care il impresionase pe un alt adept al lui Gregorian Bivolaru, Petre Groza: „Pe baptisti i-am rezolvat, pe penticostali i-am terminat intr-o saptamana, dar cu voi avem probleme, pe toti i-am terminat, numai cu voi avem de lucru serios.” Folosise toate metodele: arestarea, internarea psihiatrica, tratamentale inumane, avertizarea, amenintarea, punerea unor yoghini sa dea sub amenintare angajamente de colaborare. Datele existente in dosare si evolutia ulterioara a lucrurilor arata ca adeptii yoga rezistasera. Nu au renuntat la practicarea disciplinei, nu au cerut emigrarea in Occident. Este poate singurul exemplu de rezistenta colectiva indelungata din timpul regimului Ceausescu.”

„Noi niciodata nu am vorbit despre asta, pentru ca, intr-adevar, este mult, mult de spus aici si in aceasta forma de rezistenta subterana au putut sa infloreasca foarte multe lucruri spirituale. A fost efectiv ca o perioada de gestatie a unor transformari, atat individuale, cat si colective, de ordin general. Sunt sigur ca adevarul triumfa intotdeauna si va triumfa si de aceasta data. Nu are nici o importanta recunoasterea de catre ceilalti a vreunor merite. Esentialul este ca adevarul triumfa intotdeauna.” Nicolae Catrina

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.