GASLAND – efectele grave ale exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică

1
1118

GASLAND (subtitrare în română) – DOCUMENTAR despre efectele grave ale exploătarii gazelor de şist prin fracturare hidraulică on Vimeo.

Compania Chevron va începe extracţia gazului de şist în România, folosind o metoda fisurării hidraulice, care poluează pânza de apă freatică.

Această metodă, pe care compania americană Chevron vrea să o utilizeze pentru extragerea gazelor de şist din cele patru perimetre deţinute în România, este din ce în ce mai contestată de specialişti. Astfel, în timp ce unii sunt de părere că fracţionarea sau fisurarea hidraulică nu poluează pânza de apă freatică, alţii spun că substanţele introduse în pământ contaminează tot ce găsesc în cale.

Potrivit Raportului realizat în luna noiembrie 2012 de o comisie de experţi, “fracturarea hidraulică presupune pomparea la mare adâncime (câţiva kilometri) a unei mari cantităţi de apă, nisip şi aditivi, pentru a sparge stratul de rocă şi a elibera gazul. Aditivii folosiţi conţin circa 600 de substanţe chimice, dintre care unele sunt cancerigene. Consumul foarte mare de apă, riscul de contaminare a pânzei de apă freatică şi producerea de cutremure mici de suprafaţă sunt argumentele centrale împotriva utilizării metodei de fracturare hidraulică – singura utilizată în prezent la scară comercială pentru extracţia gazului din şisturi”.

Bulgaria a oprit de curând iniţiativa corporaţiei din cauza protestelor legate de riscurile de mediu. De asemenea, Franţa a interzis această metodă de extragere a gazului. Statele americane New Jersey şi New York au aplicat şi ele interdicţia pentru o perioadă de un an, pentru a se putea evalua mai întâi impactul acestei metode asupra mediului.

Urmărind documentarul realizat de americanul Josh Fox, ce prezintă pe viu problemele care apar în cazul acestei metode de extragere a gazelor de şist, veţi putea evalua consecinţele ce pot apărea şi pe teritoriul ţării noastre, dacă nu se vor lua măsurile necesare.

Zonele din România programate pentru exploatare prin fisurare hidraulică:

BARLAD (VASLUI)
VOIVOZI (BIHOR)
TRIA (BIHOR)
BAILE FELIX (BIHOR)
TULCA (BIHOR)
ADEA (ARAD)
CURTICI (ARAD)
PERIAM (TIMIȘ)
BILED (TIMIȘ)
PAULIS (TIMIȘ)
PARȚA (TIMIȘ)
BUZIAȘ (TIMIȘ)
CRAI (TIMIȘ)

MACIN (TULCEA)
BABADAG (TULCEA)
CAPIDAVA (CONSTANTA)
EFORIE (CONSTANTA)
COSTINESTI (CONSTANTA)
VAMA VECHE (CONSTANTA)
ADAMCLISI (CONSTANTA)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.