Manipularea abilă, atent urmărită, a opiniei publice. Drept la replică solicitat postului România TV

0
1438

Biroul de presă MISA solicită urgent postului România TV un drept la replică, în urma difuzării într-un mod trunchiat, răutăcios, tendențios și manipulator a unui interviu cu Gregorian Bivolaru.

În data de 31 mai, de la ora 22, moderatoarea Andreea Crețulescu împreună cu cei patru invitați (Răzvan Savaliuc, Cristian Bodea, Radu Cristescu și Lucian Bolcaș) au readus în discuție o lungă listă de afirmații complet mincinoase și în mod evident defăimătoare ce au fost făcute de mass media de-a lungul vremii, sub pretextul din nou mincinos al difuzării „primului interviu” acordat de către Gregorian Bivolaru din penitenciar. În realitate, Gregorian Bivolaru a mai acordat recent două interviuri, unul agenției de știri Mediafax și un interviu comun cotidianelor Adevărul și bistrițeanul.ro. Încă din start decizia de a invita în platou doar persoane ce îi erau în mod vădit ostile lui Gregorian Bivolaru, fără să existe nici măcar o singură persoană cu o opinie favorabilă sau măcar neutră, arată clar încă de la început lipsa oricărei intenții de a prezenta faptele obiectiv, în spiritul unui jurnalism profesionist, onest, dedicat corectei informări a opiniei publice.

Deși interviul acordat de Gregorian Bivolaru a fost din câte știm mult mai lung, acoperind mai multe aspecte ce sunt de natură a clarifica neadevărul acuzațiilor care i s-au adus în acel context, lipsa de credibilitate a martorilor acuzării dar și modul în care s-au fabricat dosarele, s-au prezentat în mod straniu în emisiune doar o mică parte a răspunsurilor ce au fost oferite, adeseori chiar și acestea fiind însoțite de comentarii tendențioase sau batjocoritoare.

Invitații din platou și-au permis să reafirme cu o insolentă certitudine vechi și răsuflate acuzații complet nedovedite (prostituție, trafic de droguri, pericol la adresa siguranței naționale), prezentându-le cu un aplomb bizar ca și cum ar fi un adevăr demonstrat, nu doar niște simple speculații senzaționaliste vehiculate de mass media și apoi rând pe rând abandonate, din cauză că nu s-au găsit niciodată după aceea niciun fel de dovezi cât de mici în sprijinul lor. Precizăm tocmai de aceea că nici Gregorian Bivolaru, nici alte persoane care au legătură cu MISA nu au fost niciodată judecate și prin urmare nici nu au fost vreodată condamnate nici pentru prostituție, nici pentru trafic de droguri și nici pentru infracțiuni contra siguranței naționale.

De asemenea, invitații și-au permis să speculeze într-un mod complet mincinos și aberant asupra unor așa-zise motive pentru care Guvernul Suediei i-ar fi acordat azil politic lui Gregorian Bivolaru, și anume s-a lansat minciuna imensă cum că unul dintre judecătorii de la Curtea Supremă a Suediei ar fi făcut și el parte dintr-o „astfel de structură” (afirmație abracadabrantă și în mod intenționat ambiguă), și de aceea judecătorul ar fi fost mai indulgent (precizăm că acest dosar a fost judecat la cel mai înalt for judecătoresc din Suedia de un complet de patru judecători, deci acuzația de „indulgență” este aberantă), sau că zice-se statul român nu ar fi trimis toate actele necesare în Suedia, iar de aceea judecătorii Curții Supreme a Suediei nu ar fi avut la dispoziție „dovezile” existente. În realitate este deja cunoscut faptul că judecătorii Curții Supreme a Suediei au audiat ei înșiși părțile implicate în dosar, inclusiv pe așa-zisa victimă, Mădălina Dumitru, despre care au afirmat că „pare o persoană demnă de încredere şi declaraţiile ei cu privire la circumstanţele arestării ei şi ale anchetei din 18 martie 2004 sunt susţinute de o altă cercetare. Din dosar rezultă de asemenea că ea a înaintat, prin avocata ei, la data de 25 februarie 2005, Ministrului Justiţiei din România o reclamaţie cu privire la abateri în serviciu comise de procurorii care au instrumentat cazul.” (Extras din Decizia Curții Supreme a Suediei de respingere a extrădării lui Gregorian Bivolaru). Astfel, afirmațiile invitaților în emisiune arată, ca să spunem așa, un dezinteres total față de adevăr, care ar fi putut să fie ușor descoperit la o analiză atentă, deoarece deja există sute de dovezi concludente ce demonstrează abuzurile autorităților din România, arată minciunile și înscenările ce au existat în cazul lui Gregorian Bivolaru și MISA (amintim aici în treacăt toate cele trei decizii de la CEDO care până în prezent le-au dat dreptate nu numai lui Gregorian Bivolaru, ci și cursanților yoga ce au fost în mod flagrant abuzați de autoritățile române).

Manipularea abilă, atent urmărită, a opiniei publice s-a făcut și prin textele tendențioase de pe burtiere: „Oameni din poliție și armată racolați în MISA”, „Acuzații: pion din jurul lui Bivolaru, ordin pentru ‘uciderea’ unui ministru”, insinuându-se în repetate rânduri fără nici un argument plauzibil inclusiv faptul că Gregorian Bivolaru s-a bucurat zice-se de sprijinul unor importanți factori de putere care l-ar fi „protejat”, cu toate că realitatea a fost că Gregorian Bivolaru a fost persecutat continuu încă din anii ’70, indiferent de regimul politic sau de partidul ce s-a aflat la guvernare.

Nu în ultimul rând, am observat cu surprindere că pe tot parcursul emisiunii nu s-a pus nici măcar o singură întrebare dintr-o perspectivă opusă „convingerilor” dogmatice, îndârjite, ce au fost afirmate cu atâta aplomb în platou, întrebări care sunt de altfel logice și de bun simț, cum ar fi:
– Oare de ce așa zisa victimă a lui Gregorian Bivolaru, domnișoara Mădălina Dumitru, susține de 13 ani deja faptul că a fost și este doar o victimă a procurorilor, și nu a lui Gregorian Bivolaru?
– Există actualmente zeci de mii de oameni care continuă să frecventeze cursurile Școlii de Yoga MISA, în ciuda stigmatizării și chiar persecuțiilor la care sunt supuși constant. Întrebarea firească ce apare este: oare cum se explică acest fapt?
– A analizat cineva dintre cei prezenți la discuție măcar două dintre dovezile existente, atât cele pro, cât și cele contra, sau convingerile lor se bazează oare numai pe ce au auzit la televizor?
– A studiat cineva dintre cei prezenți la dezbateri arhivele fostei securități, sau măcar lucrările atent documentate ale d-lui Gabriel Andreescu, care le-a studiat pentru a afla cum au fost reprimate grupările spirituale, și în special yoga? Dl Gabriel Andreescu a scris până în prezent trei cărți pe acest subiect: „Reprimarea mișcării Yoga în anii ’80” (editura Polirom, 2008), „MISA. Radiografia unei represiuni” (editura Polirom, 2013) și „MISA. Radiografia unei represiuni – la zi” (în curs de apariție la editura Polirom).
– Ce dovezi zdrobitoare au existat până la urmă împotriva lui Gregorian Bivolaru și a Școlii de Yoga MISA, după peste 20 de ani de supraveghere de către SRI, altele decât niște jalnice declarații false ce au fost smulse sub presiune și doar câteva mărturii mincinoase ce au fost date în speranța unor imense recompense bănești?
– Cine a avut și încă mai are interesul să distrugă MISA și să-l reducă pentru totdeauna la tăcere pe Gregorian Bivolaru?
– Oare atât Curtea Supremă a Suediei, cât și Curtea Europeană a Drepturilor Omului, au fost și acestea tot incompetente și neprofesioniste atunci când au dat pe bună dreptate câștig de cauză lui Gregorian Bivolaru și cursanților MISA? Nu cumva este deja cert că justiția din România este cea care se află în culpă și care în plus a acționat atunci cândva la comandă politică?

Având în vedere toate cele ce au fost detaliate mai sus, vă solicităm urgent să îi acordați lui Gregorian Bivolaru sau reprezentaților MISA un necesar drept la replică, în condiții similare acelora în care a fost difuzată discuția moderată de Andreea Crețulescu, și vă stăm la dispoziție oricând în cazul în care doriți mai multe informații ce sunt de natură să lămurească eventualele neclarități sau întrebări pe care doriți să le formulați, conexe cu tema pe care ați dezbătut-o.

Biroul de presă MISA
5 iunie 2017

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.