Jim Al-Khalili rezumă lumea extrem de nouă, extrem de extravagantă a biologiei cuantice în care mecanismele cuantice ar putea explica chiar originea vieții:
„Aş vrea să vă fac cunoştinţă cu o nouă ramură a ştiinţei, una încă speculativă, dar extrem de incitantă, şi care, cu siguranţă, se dezvoltă în mod spectaculos. Biologia cuantică își pune o întrebare foarte simplă: Oare mecanica cuantică, acea teorie ciudată, minunată şi puternică despre lumea subatomică a moleculelor și atomilor, care susţine atât de mult fizica şi chimia modernă, se manifestă și în cadrul celulei vii?
Cu alte cuvinte: există procese, mecanisme, fenomene în cadrul organismelor vii care pot fi explicate doar cu ajutorul mecanicii cuantice? Biologia cuantică nu e ceva nou; se studiază de pe la începutul anilor ’30. Dar abia în ultimii zece ani, experimente meticuloase – în laboratoare de biochimie, folosind spectroscopie – au dovedit clar că există unele mecanisme specifice ce pot fi explicate doar prin mecanica cuantică.”
Jim Al-Khalili este un cercetător britanic și o prezență jurnalistică frecventă în diferite medii de comunicare. Este profesor de fizică la Universitatea din Surrey, unde deține și o catedră de popularizare a științei. Are o arie vastă de interese și a scris numeroase cărți, între care Black Holes, Wormholes and Time Machines și The Nine Greatest Enigmas in Science.