Marile întrebări ale vieții ar putea fi explicate cu ajutorul biologiei cuantice

0
507

Jim Al-Khalili rezumă lumea extrem de nouă, extrem de extravagantă a biologiei cuantice în care mecanismele cuantice ar putea explica chiar originea vieții:

Aş vrea să vă fac cunoştinţă cu o nouă ramură a ştiinţei, una încă speculativă, dar extrem de incitantă, şi care, cu siguranţă, se dezvoltă în mod spectaculos. Biologia cuantică își pune o întrebare foarte simplă: Oare mecanica cuantică, acea teorie ciudată, minunată şi puternică despre lumea subatomică a moleculelor și atomilor, care susţine atât de mult fizica şi chimia modernă, se manifestă și în cadrul celulei vii?

Cu alte cuvinte: există procese, mecanisme, fenomene în cadrul organismelor vii care pot fi explicate doar cu ajutorul mecanicii cuantice? Biologia cuantică nu e ceva nou; se studiază de pe la începutul anilor ’30. Dar abia în ultimii zece ani, experimente meticuloase – în laboratoare de biochimie, folosind spectroscopie – au dovedit clar că există unele mecanisme specifice ce pot fi explicate doar prin mecanica cuantică.”

Jim Al-Khalili este un cercetător britanic și o prezență jurnalistică frecventă în diferite medii de comunicare. Este profesor de fizică la Universitatea din Surrey, unde deține și o catedră de popularizare a științei. Are o arie vastă de interese și a scris numeroase cărți, între care Black Holes, Wormholes and Time Machines și The Nine Greatest Enigmas in Science.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.