Vizualizari : 14,547

Andreea Archip, reporteră Libertatea, a petrecut o zi și o noapte într-unul dintre așezămintele spirituale din cadrul MISA și a luat un interviu Gabrielei Ambăruș, președintele acestei școli de yoga (vezi video 3). Materialul filmat, precum și articolul pe care îl puteți citi aici, documentează experiența sa:

M-au primit o zi și o noapte să particip la programul lor. Cu regretul că nu am fost în București în anii ‘90, când la sediul MISA din Pipera se făceau cozi de sute de oameni care stăteau zi și noapte să îl cunoască pe Gregorian Bivolaru. Și nici în anii 2000, când se organizau evenimente cu mii de oameni veniți din toată țara la Sala Palatului. Sau în 2004, când 16 case ale yoghinilor erau luate cu asalt de jandarmi.

Dar am fost într-un ashram în 2018, la 14 ani de la aceste evenimente și la 28 de la înființarea Mișcării de Integrare Spirituală în Absolut. MISA e tot aici și continuă să țină cursuri de yoga la care participă mii de români, iar o parte dintre cei care vor să practice mai mult locuiesc în așezăminte spirituale. [..]

Vizualizari : 14,259

De ce i-au rămas alături lui Gregorian Bivolaru

Evoluție spirituală. Un termen atât de greu de explicat, pe care l-am auzit cam de la toți yoghinii din așezământ. Evoluția spirituală e cea care i-a făcut să rămână în MISA și în așezământ și când erau scuipați pe stradă, huiduiți, bătuți. S-a strigat după ei „bivolarii”, au fost dați afară de la serviciu și cei mai mulți au trăit fără să spună nimănui de preocupările lor. Nici acum nu au libertatea asta. Decât în așezământ, unde sunt oameni cu aceleași preocupări, credințe.

Amalia Lucachi mă primește în camera ei, unde mi-a pregătit un bol cu alune. E o gazdă bună. A umblat pe la mănăstiri să-l caute pe Dumnezeu de când se știe. Se gândea chiar să se facă măicuță. Doar că își dădea seama că nu e pregătită pentru o viață atât de strictă. Avea dureri mari de spate, iar doctorul i-a zis că are coloana unei persoane de 80 de ani. Sora ei a adus-o la un curs de yoga.

„M-am dus la curs ca s-o liniștesc pe sora mea și, când am ajuns acolo, mă uitam așa în jur, «ce-i cu ciudații ăștia, ce fac ăștia aicea». Am văzut că toți sunt disciplinați, am început să fac și eu ce făceau ei. Eu aveam un dialog interior cu Dumnezeu și am zis: «Doamne, dacă are rost să rămân la cursul ăsta, fă să-mi treacă spatele». Nu-ți exagerez, în următoarele cinci minute, mie mi-a trecut spatele. Ca și cum luasem o doză puternică de tranchilizante”, povestește Amalia. Și a continuat. Tot după sora ei a venit în așezământ, și a rămas. Se întâmpla în anii 2000.

Amalia este una dintre yoghinii care au câștigat un proces la CEDO în 2016 pentru felul în care s-au desfășurat descinderile din 2004. 26 de yoghini au fost despăgubiți cu aproape 300 de mii de euro. Amalia era într-unul dintre ashramuri atunci.

„Când au venit mascații, eu dormeam, am fost luată din somn, pur și simplu nu știam ce se întâmplă, nu știam dacă sunt hoții, a început războiul. Trezită așa brusc din somn, fără să știi că ești infractor, fără să fi știut că ai făcut ceva rău și să vină cineva peste tine în casă, e ceva cumplit. (…) Am înlemnit, m-am speriat foarte tare și atunci m-a luat de o mână, m-a tras din pat și m-a lipit de perete. Toată partea stângă eu am avut contuzii, cap, mână, entorsă la mână, picior, tot”, își amintește femeia.

I-au dus pe toți apoi să dea o declarație despre Gregorian Bivolaru și viața din MISA. „Tot spuneau Grig în sus, Grig în jos. Zic «da’ cine-i Grig ăsta?» Păi e cel care a înființat școala. Aaaa, șeful, șeful ăl mare. Bine. Și după aceea, când am venit aici, sora mea mi-a arătat o poză cu el, dar mai mult, nu. Apoi l-am văzut în tabără și cam atât, în tabere, la diverse conferințe”, mi-a povestit Amalia.

Am mai vorbit despre ce înseamnă să-ți găsești sensul prin yoga. „E greu de explicat, dar cred că fiecare om, când îl descoperă pe Dumnezeu, îl recunoaște”, a rezumat Amalia. Mi-a dat la despărțire o agendă colorată: „Să ai și de la mine ceva…”.

Vizualizari : 14,176

Președintele Mișcării de Integrare Spirituală în Absolut, Gabriela Ambăruș, a vorbit într-un interviu exclusiv pentru Libertatea despre așa-zisele orgii, despre ce înseamnă tantra yoga și care este faza cu urinoterapia. (interviul extins poate fi vizionat și aici)

Gabriela Ambăruș l-a cunoscut pe Gregorian Bivolaru în 1985, după ce acesta a ieșit din arest. Și, în ciuda faptului că practica yoga era interzisă, se întâlneau totuși pe ascuns. A fost și ea anchetată și bătută de ofițerii Securității, din cauza asta. Profesorii de la Medicină îi spuneau adesea ei și surorii ei gemene, Mihaela, să nu se mai vadă cu Bivolaru.

„Am continuat să practic yoga pentru că nu era nimic greșit în aceasta”, spune apăsat Gabriela Ambăruș. Este unul dintre membrii fondatori ai MISA și este activă în organizație de atunci, adică din 1990. De doi ani este președintele MISA. Și cel mai greu lucru de crezut în ceea ce o privește este că are 50 de ani.

Libertarea: Ce înseamnă MISA astăzi?

Gabriela Ambăruș: MISA este o școală de yoga integrală, aș putea spune o veritabilă academie de yoga, care promovează un stil de viață sănătos, holistic, armonios, creator, în care ființa umană este privită ca un tot unitar, într-o rezonanță continuă cu ambianța ei mai apropiată și mai îndepărtată.

Poți să fii creștin, poți să fii musulman, poți să fii ateu, indiferent de religie, rezultatele sunt aceleași, fiind o știință, nu este o religie. Iar la practica yoga, am constatat de-a lungul anilor, fiind și instructor de yoga, că foarte mulți cursanți care erau atei au început să creadă în Dumnezeu pentru că li s-a trezit această percepție lăuntrică a realităților elevate cu mult deasupra noastră. A realităților dumnezeiești.

„Numai niște minți ciudate sau bolnave au putut scorni astfel de lucruri”

Ce spuneți pare atât de departe de ceea ce se spune despre MISA. Cum ar fi orgiile…

Au fost niște situații amuzante, pentru că orice om cu capul pe umeri își dă seama că acest lucru nu este posibil. La MISA, nu s-au făcut și nu se fac orgii. Ați văzut chiar dumneavoastră la curs că ușile sunt deschise, participă de la copii de vârsta de șapte ani, până la pensionari. Cum ar putea fi posibilă o orgie în sală? Cum ar putea fi posibil chiar gândul la așa ceva? Numai niște minți ciudate sau bolnave au putut scorni astfel de lucruri și să le mai dea și pe piață sub forma unei convingeri și a unui lucru deja dovedit. Au fost anumite situații amuzante… De fiecare dată când începe cursul, în toamnă, începe o campanie intensivă în presă, defăimătoare, incriminatoare, ca oamenii să fie descurajați în a se mai înscrie la cursurile noastre de yoga. Unii dintre ei totuși s-au înscris. Și la un curs pe care îl țineam eu, simțeam așa că sunt timorați, sunt crispați, nu știu, se temeau să nu înceapă orgia, dacă scrie în presă de atâția ani acest lucru, înseamnă că așa o fi.

Și, la un moment dat, dându-mi seama că ăsta e motivul – pentru că altul la modul ăsta nu se poate manifesta atât de constrictiv și restrictiv pe ființa umană -, am vorbit cu un asistent de la curs și l-am rugat să lipească o coală albă de hârtie pe ușa sălii și să pună un pix alături. Și am venit în fața sălii și am spus: declar deschise listele de înscrieri pentru orgii, cine vrea să participe, să-și treacă numele pe listă. Au fost atât de șocați. Destul de mult n-au reacționat, n-au clipit, n-au zis, n-au reacționat în niciun fel, după care toată lumea a izbucnit în râs. Inclusiv eu.

… dacă ar veni să ne cunoască, dacă ar fi interesați care este realitatea legată de noi, ar vedea că lucrurile sunt foarte diferite. Eu însămi practic yoga din 1984. Dacă arăt așa cum este descris în presă că arată yoghinii de la MISA, nu știu ce să comentez.
„Urinoterapie face numai cine vrea”

Se practică urinoterapia în cadrul Școlii de yoga MISA?

Urinoterapia a fost prezentată într-o conferință în cadrul acestei școli, este un procedeu terapeutic natural, fără niciun efect secundar, din ce am studiat și citit, și invit pe toată lumea să studieze, care există de mii de ani. Nu înseamnă că toți yoghinii fac urinoterapie. Face numai cine vrea, aflând că există această terapie, exact cum afli că terapia cu florile Bach există, și eu pot să aleg să o aplic și să nu o aplic. În primul rând, aș puncta faptul că urina nu este un produs de excreție, este un produs care rezultă din filtrarea sângelui la nivelul rinichilor, nu este un reziduu, ci este un lichid care conține elemente în exces din sânge, de care corpul nu are nevoie în momentul respectiv, cum ar fi enzime, proteine, elemente, minerale, vitamine, hormoni. Fumatul omoară milioane de oameni în fiecare an, urinoterapia nu a omorât pe nimeni, ci din contră, a vindecam multe cazuri extrem de dificile. Mă refer aici la cancere, diabet și chiar cazuri de SIDA, sunt vindecare cu urinoterapie.

Ce înseamnă tantra yoga?

Dacă în sexualitatea obișnuită, energia curge în jos și către exterior, tantra privește sexualitatea într-un mod complet diferit. Tantra orientează energia sexuală către interior și către în sus, deci este o viziune complet diferită, complet neașteptată pentru cei care nu s-au gândit că ar putea să fie și altfel sau că altundeva în timp, cu mult timp în urmă, sexualitatea, erotismul erau privite și trăite cu totul altfel, erau trăite la modul frumos, transfigurator, prin intermediul simțurilor. Acum, sexualitatea a devenit mai mult o gimnastică a minții.

„Oamenii continuă să vină la acest curs în număr foarte mare, deși la televizor și în presă se citesc și se aud fel de fel de grozăvii.”
„În 1994, s-a dat un ordin al francmasoneriei din SUA ca această școală să fie atacată.”

Cum vedeți dumneavoastră percepția asupra MISA?

Percepția celorlalți asupra școlii este deja binecunoscută prin campania furibundă care a început în 1994. Așa după cum am putut să aflăm ca urmare a unui ordin al francmasoneriei din Statele Unite, care în 1994 a dat ordin mass-media subordonate conducerii din umbră ca această școală să fie atacată, discreditată și chiar distrusă. După cum se vede, chiar dacă au urmărit într-un mod furibund, absurd, agresiv, printr-o campanie care nu a mai fost întâlnită în România până acum și care durează de atât de mult timp, repet, din 1994, dacă există o campanie atât de agresivă și furibundă asupra unei școli de spiritualitate, aceasta înseamnă că ea în mod indubitabil este autentică și valoroasă. Oamenii continuă să vină la acest curs în număr foarte mare, deși la televizor și în presă se citesc și se aud fel de fel de grozăvii despre noi, care nu sunt reale. Ei continua totuși, în ciuda tensiunilor care au apărut cu rudele și cu familia, ei continua să vină la curs. Nu există aici decât liberul arbitru. Vreau să merg, pentru că… Explicația este că au rezultate, viața lor a căpătat altă înțelegere, alte conotații, o altă semnificație.

Credeți că se va întâmpla acest lucru, ca yoga să devină o știință și în România?

Cu siguranță. Școala de yoga MISA a vrut să fie distrusă, noi să fim terorizați, lumea să se lase de curs, să nu mai existe numele de yoga și să nu mai existe această școală. Nu au reușit și aș putea să spun că suntem în continuă dezvoltare, activitățile școlii sunt din ce în ce mai complexe, suntem deja o veritabilă academie, cursanții vin în număr foarte mare în continuare… Pot să vă spun că Școala de yoga MISA încă nu a ajuns la apogeul ei.

„Nu poate să mă convingă nimeni că Gregorian Bivolaru ar face ceva negativ, distructiv, incorect”

Ce pot să vă spun e că aici în România am văzut o mulțime de procese făcute, aranjate, prefabricate. Acest lucru este posibil și în străinătate, nu înseamnă că numai în România poate atinge această performanță. Dincolo de orice s-ar spune sau s-ar crea ca imagine, ca spumă, despre Gregorian Bivolaru, eu îl cunosc ca ființă, ca om, ca yoghin și nu poate să mă convingă nimeni că ar face ceva negativ, distructiv, incorect, care ar urmări să facă rău cuiva sau că s-ar gândi numai la binele dumnealui. Probabil că așa ar gândi cei care nu-l cunosc și care nu l-au cunoscut niciodată.

La Cluj, la încheierea procesului de fond, doamna judecător a concluzionat că toți cei 20 de yoghini chemați în judecată împreună cu domnul Gregorian Bivolaru sunt nevinovați, iar descinderea din 2004 a fost ilegală. Telespectatorii nu știu despre acest verdict și nu știu că justiția ne-a găsit nevinovați și că întregul calvar din 2004 a fost un fum. A fost o acțiune ilegală, abuzivă, pretextând că se caută droguri și arme, și deși nu au găsit nimic, nu au retractat, nu au dat un comunicat de presă asupra rezultatelor, pe care le-au obținut de pe urma acelor descinderi de parcă am fi fost teroriști.

Inițial au spus despre droguri și așa mai departe, ulterior că ridică materiale pornografice.

N-au fost nici materiale pornografice, n-a fost nici rețea de pornografie, n-au găsit nimic din tot ce-au spus, există și un interviu la vremea respectivă din media a șefului Poliției și, deși s-au compromis total, nu își permit să recunoască adevărul.

Când l-ați întâlnit ultima oară?

Ultima oară l-am întâlnit în 2004, înainte să plece forțat din țară, pentru că aici nu putea să aibă parte de un proces corect, drept, ca dovadă că Suedia i-a acordat azil politic, a considerat că nu poate să fie judecat corect în România și au hotărât să îl protejeze. L-am mai văzut la proces la Cluj, doar l-am văzut.

Dumnealui a sădit germenii. După plecarea dumnealui, școala s-a dezvoltat în continuare și continuă să se dezvolte. Deci, am făcut, cum ar veni, ce am învățat.
MISA și politica: „Nu au reușit să înregimenteze această școală”

Această școală de yoga, deoarece are foarte mulți cursanți, a creat o falsă problemă pentru aceia care se ocupă de politică și care nu au reușit să înregimenteze această școală de yoga pentru ca oamenii acestei școli să voteze pentru un anumit partid, iarăși un lucru care a deranjat și care a făcut ca situația să se orienteze într-o anumită direcție, în ceea ce ne privește. Mai mult decât atât, valoarea și autenticitatea acestei școli este dată de învățătura practică și filosofică a ceea ce învățăm aicea. Iar exemplul viu al acestei școli este chiar Gregorian Bivolaru, deoarece dumnealui reprezintă, să zicem așa, miezul și forța spirituală a acestei școli.

A și fost amenințat cu moartea de aproximativ 7 ori până acum de-a lungul anilor. Ultima scrisoare de amenințare a primit-o chiar după ce a fost eliberat din închisoarea de la Bistrița, chiar am aici o copie Xerox, este venită din Elveția, este scrisă în limba engleză și spune aici că fie acceptă 15 milioane de euro și să închidă școala, și să dispară această școală, fie va plăti pentru acest refuz, respingerea ofertei lor. Este o scrisoare în care spune ori vrei așa și o să ai liniște și pace, dar dispare școala de yoga MISA și tu te cumințești, dacă nu, o să mori.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.