Promo – Spectacolul „Învierea”, susţinut de teatrul Sophrozin de Paşti

4
1289
Vizualizari : 13,856

Un spectacol iniţiatic reînvie momentul sacru al Învierii

“Învierea” (sub vechea denumire de “Sacrificiul”) este unul dintre spectacolele reprezentative ale Teatrului iniţiatic Sophrozin, care s-a jucat între anii 1995 – 2005, cu ocazia Sfintei Sărbători a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

Spectacolul a fost conceput pentru a se derula afară, sub cerul liber. Fără scenă, fără text, fără efecte speciale – dar plin de o încărcătură spirituală, construită din elemente simple. Reprezentaţia are loc într-un perimetru desemnat de o eneagramă, simbol esoteric străvechi considerat de marele iniţiat Georges Ivanovitch Gurdjieff drept o “hieroglifă fundamentală, imagine grafică a oricărui proces din manifestare”.

Singurul fond sonor al reprezentaţiei îl reprezintă corul cu parfum bizantin şi sonorităţi de ritualuri de la începutul timpurilor a lui David Hykes & The Harmonic Choir (Harmonic Meetings). Niciun actor nu rosteşte vreun cuvânt. Mişcările încetinite, marcate de stop-cadre semnificative, proiectează spectacolul dincolo de spaţiul fizic, într-un timp magic, imemorial.

Sophrozin – primul teatru din România care practică arta obiectivă

Teatrul Sophrozin s-a înfiinţat în anul 1991, la iniţiativa unui grup de tineri actori, dornici să promoveze arta obiectivă şi spiritualitatea. Este primul teatru din România care promovează arta obiectivă şi care îşi propune o formă de expresie care îmbină original elementele tradiţionale româneşti cu stravechi simboluri universale.

Mişcarea, euritmia, folosirea de efecte speciale aplicate muzicii şi luminii, incantaţiile, dau un caracter aparte, misterios şi profund spectacolelor realizate de acest grup de tineri entuziaşti, care văd arta ca pe o şansă de redescoperire a umanităţii esenţiale din fiecare, ca pe o speranţă ce înnobilează spectacolul.

Din seria de 7 reprezentaţii susţinute în Bucureşti o vom viziona pe cea care a avut loc în Piaţa Revoluţiei, cu ocazia Sărbătorilor de Paşti din anul 2001.

„Ce idee extraordinară, să aibă loc aşa ceva chiar aici, unde au fost atâtea mitinguri sinistre, cu lozinci şi urale pentru comunişti. N-am mai văzut niciodată un asemenea spectacol, pe cuvant, au fost momente cand mi-au dat lacrimile”, mărturisea un bărbat dupa ce s-a încheiat reprezentaţia teatrului Sophrozin „Sacrificiul”, desfăşurată cu două ceasuri înainte de Înviere în Piaţa Revoluţiei din Bucureşti… Pentru cei care au fost prezenţi atunci, „Sacrificiul” a însemnat promisiunea unei revoluţii interioare şi prefigurarea acelei formule teatrale care să reîntoarcă arta dramatică la dimensiunea sa ritualică din vechime.”
Extras din revista Yoga Magazin, nr 2.

 

4 COMENTARII

  1. am putut sa urmaresc transmisiile de pe misatv.ro pe telefonul mobil (Samsung Galaxy SII plus),
    doar dupa ce am instalat pe telefon un browser cu flashplayer inclus.
    personal am ales puffin, versiunea free

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.