Secrete îngropate sub autostradă

8
1808

Vizualizari : 20,634

Poveştile cu autostrăzi din România fac deliciul jurnaliştilor: întotdeauna găsesc ceva senzaţional de scris despre ele. Contractele de miliarde de euro ascund cârdăşii dintre cele mai neaşteptate. Materialele folosite se dovedesc a nu se ridica la înălţimea standardelor. Traseele încurcă socotelile agricultorilor, tăind fără milă suprafeţele arabile…

Dar cel mai dureros este că tăvălesc sub buldozere şi îngroapă sub tone de asfalt vestigii istorice pe care timpul le păstrase intacte de mii de ani. Vestigii care dovedesc că strămoşii noştri nu erau nici pe departe nişte barbari, ci se numărau printre cele mai civilizate popoare din Europa.

Autostrada Sibiu-Nădlac ascunde multe secrete. Între Orăştie şi Sibiu a fost descoperit un depozit de piese de bronz şi fier, ce datează din secolele IX-VII î.e.n. Dr. Corina Borş, responsabilul ştiinţific al şantierului arheologic şi muzeograf la Muzeul Naţional de Istorie al României declară că: „Este pentru prima dată când o astfel de descoperire, de asemenea dimensiuni şi de o asemenea complexitate, a fost făcută pe un şantier arheologic din România”.

La Şibot, în județul Alba, arheologii au descoperit o întinsă așezare romană din secolul II, unde nivelul de trai al locuitorilor era foarte ridicat. Casele lor aveau un sistem de podele suspendate pe sub care circula aerul cald, iar accesul în încăperi se făcea pe trepte. Orașul avea edificii somptuoase și un sistem de fortificații, și este considerat cel mai vechi din Transilvania. Arheologii înclină să creadă că locuitorii acestei aşezări erau meşteșugari. Mărturie stau numărul mare de cuptoare în care se ardeau lutul și artefactele descoperite în zonă.

La nici 20 de kilometri depărtare de Șibot, la Turdaș, în Hunedoara, cercetătorii au descoperit un alt oraș fortificat, construit în anul 4.200 înainte de Hristos – adică mai vechi decât piramidele din Egipt! Iar o așezare neolitică unică în Europa a fost scoasă la lumină pe tronsonul 4 al Autostrăzii Sibiu-Orăștie, la Cristian.

Sabin Luca, directorul Muzeului Brukental din Sibiu spune că: „Aşezarea de la Turdaş a fost un centru regional de producţie şi distribuţie a ceramicii, iar «statuetele pe tron», care simbolizează regalitatea, au mai fost găsite doar în două – trei situri din Europa“.

Luca a mai afirmat că locuinţele aşezărilor neolitice descoperite aici erau suspendate la şase-opt metri înălţime din cauza inundaţiilor şi erau apărate de un sistem de fortificaţii care a rezistat cu succes calamităţilor, localnicii dovedind cunoştinţe inginereşti deosebite. De asemenea, s-a putut dovedi existenţa în acea perioadă (4.200 înainte de Hristos!!!) a metalurgiei cuprului.

O altă descoperire uimitoare a fost adusă la lumină pe traseul viitoarei autostrăzi Transilvania, la Biharia, unde săpăturile au fost făcute folosind cea mai modernă metodă de prospecţiune – magnetometria, un fel de „radiografie“ a subsolului. Aşa s-au găsit urmele celei mai vechi civilizaţii dacice din Ţara Crişanei, de acum 2.600 de ani. Istoricii spun că descoperirea e extrem de valoroasă, dovedind că dacii, strămoşii neamului românesc, au trăit în spaţiul transilvan încă din preistorie.

Dar cel mai valoros vestigiu găsit e o tabletă din lut ars scrijelit, reprezentând cel mai probabil prima formă de scriere, de acum 7.500 de ani – mai veche decât scrierea sumeriană, cea despre care se crede că e cea mai veche din lume, datând din anul 3.200 î.e.n.

Şi lista minunilor de acelaşi gen rămâne deschisă. Ce hotărâre au luat oficialităţile în legătură cu autostrada şi cu protejarea acestor vestigii preţioase?

La Şibot, aşezarea romană este tăiată în două de DN7, dar autostrada vine să o îngroape pe toată lungimea. Culmea e că aceasta merge paralel cu DN7 până exact în locul unde este situl arheologic, acolo traversează drumul naţional, îşi râde de istorie, trece peste râul Cugir, pentru ca peste numai 400m să se întoarcă spre sud, îndepărtându-se de DN7.

De ce se construiesc două pasaje inutile, astfel că autostrada A1 se încalecă în mod inutil de două ori cu DN7, pe o distanţă de numai 400m, doar pentru ca să treacă şi peste situl arheologic? Şi din păcate, aceasta nu e o situaţie singulară.

În unele cazuri, o deviere de 10-20 de metri ar fi fost de ajuns pentru a se evita distrugerea unor importante situri, dar Ministerul Culturii şi administratorii muzeelor care coordonează şantierele arheologice se pare că răspund, ca şi în alte cazuri (cum ar fi Roşia Montană), doar la comenzi politice şi şpăgi consistente.

După 20 de ani de bătut pasul pe loc, se construieşte cu o grabă suspectă o autostradă care trece exact peste locurile în care a apărut şi s-a dezvoltat cea mai veche civilizaţie din partea aceasta de lume.

Pe data de 18 septembrie 2012, reprezentanţii grupului informal de gândire şi de acţiune „România Vie“ au înaintat Ministerului Culturii un document prin care protestau împotriva distrugerii importantelor situri arheologice neolitice şi romane de pe traseul autostrăzii A1, pe secţiunea dintre Sibiu şi Orăştie. Încă nu a primit nici un răspuns.

Locurile unde a apărut prima dată scrisul în lume se vor «conserva» definitiv în fundaţia noii autostrăzi. La fel şi aşezările milenare care dovedesc originile poporului român. E drept că înţelepţii spun că cel mai bine este să trăim în prezent. Dar dacă istoria pe care o învăţăm în prezent nu este cea adevărată? Dacă ceea ce am afla despre trecut ar schimba radical prezentul?

Avem mijloace avansate pentru a ne dezvolta cunoaşterea, dar nu le folosim la adevărata lor valoare. Ziarele au vuit la fiecare informaţie primită din partea arheologilor, dar nu au scos o vorbuliţă despre trecutul care este îngropat sub autostrăzi. Rămâne de văzut ce e mai important: adevărul istoric ce sapă în adâncurile timpului sau zidirea unui drum ce duce spre în afară?

 

 

8 COMENTARII

 1. ………E O RUŞINE SĂ SPUN TUTUROR CĂ IUBESC ŢARA MEA ? MULT AŞ VREA SĂ SE NUMEASCĂ D.A.C.I.A. Mai cred că şi ăsta e un motiv pentru care ni se întîmplă atîtea necazuri.

 2. POATE CĂ E BINE CĂ STRĂINII NU AU REMARCAT (sau nu ştim noi amănuntele) CĂ civilizaţia turdaş e cu mult mai veche decît cea a egiptului.cEEA CE SINCER ,NU CRED,CA DOVADĂ FIIND SESIZATE FURTURILE OBIECTELOR DE VALOARE găsite-FURATE DE AVENTURIERI TIP ELDORADOŞI LA CARE AUTORITĂŢILE ,DEŞI SÎNT ACELEAŞI CU HOŢII,PUN BATISTA PE ŢAMBAL. ACUM STATUL ROMÂN PLĂTEŞTE TOT LA NIŞTE HOŢI SUME CONSIDERABILE SĂ LE RĂSCUMPERE ŞI SĂ LE ADUCĂ ACASĂ. PE ADEVĂRAŢII HOŢI-AI NOŞTRII CINE-I VA TRAGE VREODATĂ LA RĂSPUNDERE ? DAR CUM NIMIC NU SE PIERDE,NIMIC NU SE CÎŞTIGĂ,ŞI ACEŞTIA SE VOR TRANSFORMA DIN PERSOANE LIBERE ÎN CONDAMNAŢI. AU BLESTEMUL COMORILOR ŞI PĂMÎNTULUI -SABIA LUI DAMOCLES.

 3. NAMASTE ! Nici nu ştiţi cît de fericit ŞI DE MÎNDRU SÎNT CĂ M-AM NĂSCUT ÎN PETROŞANI,COPILĂRIA MI-AM PETRECUT-O LÎNGĂ DEVA ,APROAPE DE BRAD ! PUŢINI CEI NĂSCUŢI PE MELEAGURILE ARDEALULUI NOSTRU ŞTIU ŞI ÎNŢELEG VIBRAŢIA ACELUI DUMNEZEIESC PLAI. RAI !

 4. Pacat si totodată trist ,ruşine celor responsabili ca inchid ochii si nu fac nimic nimic cum zice o vorbă banu îi ochiul dracului ,eu am lucrat mult timp in spania si orice sapatura sau tunel de metro a fost supervizata de arheologi si daca sa descoperit o piatra sau zid vechi sa paralizat lucrarea imediat , sa salvat si ocrotit fie ea si o piatră., deaia anul trecut spania a fost a 2 tara cea mai vizitata din lume stiu sa isi păstreze originea si sa se laude nu pot spune acelaşi lucru despre ai noştri
  ., fara a merge mai departe drept dovadă este statia de metro din centrul madridului,SOL unde cand au facuto au găsit resturile unei biserici sa potrejat si schimbat planul un pic in asa fel încât toată lumea trecătoare sa le poata vedea .

 5. ‘,,RUSINE PENTRU NEAMUL CE NU-SI CINSTESTE URMASII”…SUNTEM UN POPOR CARE NU NE CUNOASTEM ISTORIA DATORITA FAPTULUI CA INCA NU NE-AM DESCOPERITO, DATORITA UNOR INTERESE MESCHINE APARUTE DE-A LUNGUL TIMPULUI…

  • LOCUIESC ÎN CUGIR. ERA CEA MAI APROPIATĂ NECROPOLĂ SAU SIT, LA VEDERE. SPERAM S-O ARĂT NEPOȚILOR… CÂND AM SESIZAT CĂ A DISPĂRUT, AM CREZUT CĂ STATUL FIIND PREA SĂRAC S-O (SĂ-L) ÎNTREȚINĂ, PREFERĂ CONSERVAREA PRIN ACOPERIRE.
   CE AM AUZIT, MĂ DUCE CU GÂNDUL LA ÎNCERCAREA COTROPITORILOR AUSTRIECI DE A CATOLICIZA TRANSILVANIA (JAFURI, DISTRUGERI DE LĂCAȘURI SFINTE, SCHINGIUIRI, MARTIRIZĂRI).
   ANUL ĂSTA AM FOST LA VIENA. IMPRESIONANT!… CÂT AU PUTUT FURA, CA SĂ-ȘI FACĂ O ASEMENEA CAPITALĂ (OPULENT-LUXOASĂ).
   DE DATA ASTA ÎNSĂ, NU CRED CĂ E DE VINĂ VREUN AUSTRIAC… SLUGOII ȘI PROFITORII LE-AU DAT DE CURÂND ȘI PETROLUL ȘI BCR-ul, DECI NU-I FRAIER CINE IA CI E PROST CEL CE DĂ…
   HALAL NAȚIUNE, SĂ-ȚI FIE DE BINE ȚIE ȘI BOBORULUI (ONESTE BIBERE, STIMABILE!!) AM ZIS!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.