Starea de pasionalitate pură, elevată, romantică

0
899

Starea de pasionalitate pură şi elevată reprezintă o formă subtilă de manifestare şi de reflectare în universul lăuntric al fiinţei umane a energiei divine universale a dorinţei (iccha-shakti). Iccha-shakti reprezintă una dintre cele trei energii fundamentale divine care sunt angrenate în procesul manifestării, alături de jnana-shakti (energia divină a cunoaşterii) şi kriya-shakti (energia divină a acţiunii). Trăirea intensă, în universul lăuntric, a stării de pasionalitate pură şi elevată este specifică fiinţelor umane care manifestă o stare de rezonanţă profundă cu energia divină fundamentală a dorinţei (iccha-shakti) şi care totodată prezintă, în fiinţa lor, o energie lăuntrică mare sau foarte mare.

Atunci când, în universul lăuntric, survine trăirea unei stări de pasionalitate pură şi elevată, fiinţa umană realizează în mod spontan o focalizare intensă a atenţiei sale asupra aspectului, fiinţei sau manifestării divine pentru care resimte totodată o foarte mare atracţie şi iubire, şi care a trezit astfel, în universul ei lăuntric, acea stare de pasionalitate pură şi elevată. Trăirea acestei stări superioare ne poate conduce fulgerător la o stare de fuziune şi comuniune intimă profundă cu aspectul sau fiinţa care generează în universul lăuntric trăirea plenară a stării de pasionalitate pură şi elevată, ceea ce în anumite condiţii poate chiar să ne conducă la experimentarea stării superioare de samyama, stare ce implică identificarea perfectă a conştiinţei cunoscătorului cu obiectul de cunoscut. Tocmai de aceea, în tradiţia tantrică, această stare superioară de pasionalitate pură şi elevată este trezită, cultivată şi amplificată cu multă atenţie de către aspirantul spiritual tantric şi ea reprezintă un mijloc important de a atinge şi de a menţine starea de comuniune profundă cu Dumnezeu, manifestat în diferitele ipostaze feminine sau masculine ale Sale.

O fiinţă excepţională care a trăit în mod exemplar această stare de pasionalitate pură şi elevată pentru Dumnezeu este marele yoghin Ramakrishna, care trăia o astfel de stare superioară de pasionalitate pură şi elevată pentru Dumnezeu, manifestat în ipostaza Sa feminină, sub forma Marii Puteri Cosmice Kali. Lui Ramakrishna, Marea Putere Cosmică Kali i-a răspuns astfel prin manifestarea Graţiei Sale eliberatoare.
Starea de pasionalitate pură şi elevată este o manifestare ce este generată în fiinţă de o mare concentrare a energiei lăuntrice. Ea se aseamănă din acest punct de vedere cu tensiunea care există într-un arc încordat. Exact întocmai cum tensiunea pe care braţul arcaşului o imprimă arcului face ca săgeata să fie trimisă către ţinta sa, la fel şi energia pasiunii pure şi elevate poate să catapulteze conştiinţa fiinţei umane cu o mare viteză către obiectul adoraţiei sale. Cu cât această concentrare a energiei interioare este mai mare, cu atât starea de pasionalitate pură şi elevată este mai intensă.

Starea de pasionalitate pură şi elevată este una dintre stările fundamentale ce caracterizează totodată şi starea de romantism. Adeseori, în cazul fiinţei romantice, această stare de pasionalitate pură şi elevată a reprezentat catalizatorul unor stări de inspiraţie creatoare, elevată şi chiar al intrării în stări benefice de transă romantică. Putem spune că, pentru fiinţa umană care este eminamente romantică, starea de pasionalitate pură şi elevată reprezintă puterea tainică lăuntrică ce o animă şi o însufleţeşte, trezindu-i totodată în universul ei lăuntric o multitudine de alte stări sublime, minunate, ce sunt expresii ale unor energii şi aspecte dumnezeieşti pe care le trăieşte cu intensitate şi frenezie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.