„Un pact cu diavolul”: Mădălina Dumitru vorbește despre MISA, Gregorian Bivolaru și cartea ei

0
1403
de Massimo Introvigne

Gregorian Bivolaru a fost condamnat la un moment dat pentru o relație sexuală cu ea, când Mădălina avea 17 ani. Ea neagă că acest lucru s-a petrecut vreodată și spune că i s-au oferit 350.000 de euro pentru a-și schimba povestea.

Mădălina Dumitru la 17 ani

„Bitter Winter” a recenzat de curând „Zborul frânt”, cartea scrisă de Mădălina Dumitru, cursantă a școlii de yoga MISA (Mișcarea de Integrare Spirituală în Absolut), despre relația ei cu grupul spiritual și cu liderul acestuia, Gregorian Bivolaru. Vă recomandăm să citiți această recenzie pentru contextul mai larg al urmăririi penale și condamnării lui Bivolaru în România pentru o presupusă relație sexuală cu Mădălina pe când aceasta avea 17 ani. Vârsta de consimțământ în România era de 14 ani la acea vreme, dar legea considera relațiile sexuale între profesori și elevii lor ca fiind ilegale, iar procurorul a susținut că, deoarece îi preda yoga Mădălinei, Bivolaru era, din punct de vedere legal, „profesorul” ei.

Bivolaru a fost arestat recent în Franța, dar evenimentele din Franța nu au legătură nici cu cartea (scrisă înainte ca acestea să aibă loc), nici cu subiectul acestui interviu, în care Mădălina răspunde la câteva întrebări suplimentare și comentează și incidente mai recente, mai puțin cunoscute.

Mădălina, toată lumea te întreabă asta de 20 de ani, dar hai să clarificăm odată pentru totdeauna. Ai avut vreodată o relație sexuală cu Gregorian Bivolaru?

Nu, niciodată. Bivolaru era iubitul celei mai bune prietene a mea, Mirona Farcași, cu care împărțeam un apartament. Pur și simplu nu i-ai face așa ceva celei mai bune prietene.

De ce au crezut procurorii că ai făcut asta?

Mădălina Dumitru și Grigore Țiplea

De fapt, nu au crezut. Ei știau că nu s-a petrecut așa ceva. Dar toate celelalte acuzații ale lor împotriva lui Bivolaru se prăbușiseră. Aveau nevoie de o acuzație credibilă, așa că au găsit această relație sexuală a unui profesor cu un elev. De fapt, eu urmam cursurile de yoga MISA cu un profesor pe nume Claudiu Trandafir. Bivolaru nu a fost niciodată profesorul meu de yoga. Dacă ați citit cartea mea, știți că am fost obligată sub constrângere să semnez o declarație falsă că am avut o relație sexuală cu Bivolaru, după ce am fost abuzată fizic și amenințată de poliție și de procuror. Am revenit asupra declarației prin intermediul unei alte declarații, a doua zi. Declarația pe care m-au obligat să o semnez este singura dovadă pe care au avut-o procurorii. De asemenea, au dat presei jurnalul meu privat în care am menționat detalii intime ale relației mele cu prima mea iubire, „Grig” sau „G”, dar chiar și instanțele de judecată din România au înțeles că vorbeam de Grigore Țiplea, nu de Gregorian Bivolaru. Unii au încercat să susțină că am inventat relația cu Țiplea pentru a-l proteja pe Bivolaru. Din acest motiv, public în carte fotografii care dovedesc fără echivoc că la un moment dat mă aflam într-o relație amoroasă cu Țiplea. De asemenea, procurorii m-au supus la un examen medical umilitor pentru a dovedi că nu eram virgină. Nu eram, deoarece aveam o relație cu Remus Lomoș, un om bun cu care m-aș fi căsătorit dacă nu ar fi murit într-un accident de mașină, și mai fusesem cu Țiplea. Dar asta n-avea nicio legătură cu Bivolaru. Înțelegeți cât de nedrept este să fiu obligată să dezvălui detalii atât de intime și personale.

Simți că, în tinerețe, ai fost abuzată?

Da. Nu de către MISA, însă, unde am fost întotdeauna tratată cu amabilitate și respect. Am fost abuzată de poliție, în timpul și după raidul din 2004. Am fost abuzată de procurori. Și am fost abuzată de mass-media până în ziua de azi.

De ce ar trebui să te credem pe tine și nu pe polițiștii și procurorii români?

Mădălina și Mirona ținute pe podea de polițiști, în timpul raidurilor din 18 martie 2004. Fotografiile au ajuns apoi în presă.

Nu spun asta doar eu. Am depus mărturie la Curtea Supremă suedeză în cazul privind cererea de azil a lui Bivolaru în Suedia. Mi-am spus povestea, iar ei m-au declarat un martor de încredere și serios. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât că, în timpul raidurilor din 2004, cursanții MISA au fost maltratați și abuzați, că le-au fost încălcate drepturile fundamentale și că au dreptul să ceară despăgubiri. Bivolaru a fost achitat în România și în primă instanță, și în apel, de acuzația de a fi avut o relație sexuală cu mine, considerându-se că versiunea mea e adevărată. Dintre atâtea instanțe care au analizat cazul, doar Curtea Supremă de Justiție a României, în 2013, când a anulat deciziile anterioare de achitare a lui Bivolaru, a crezut în prima mea declarație falsă, cea semnată sub constrângere. În cartea mea, explic cum această decizie nedreaptă a fost motivată politic.

Mai joci vreun rol în cazul Bivolaru?

După cum știți, Bivolaru a petrecut timp în închisoare sub acuzația falsă de a fi avut în 2004 o relație sexuală cu mine. Acest caz s-a încheiat acum. El și alți lideri MISA au fost, de asemenea, găsiți nevinovați de acuzațiile la fel de false de trafic de persoane, prin decizii definitive. Cu toate acestea, Bivolaru este dat în urmărire de Finlanda, deoarece niște finlandeze îl acuză că „le-a spălat pe creier” prin intermediul unor înregistrări video (el nu a pus niciodată piciorul în Finlanda) pentru ca ele să facă sex cu el în Franța. Toată această poveste finlandeză mi se pare la fel de fabricată ca și cea în care am fost implicată eu. Acum a fost arestat în Franța, cu acuzații similare celor din Finlanda. Se pare, totuși, că eu sunt încă importantă. Dacă se poate dovedi că acuzațiile aduse lui Bivolaru pentru presupusa sa relație cu mine sunt adevărate, poate că și alte acuzații vor părea adevărate. Spun aceasta pentru că recent am fost contactată de un bărbat vorbitor de limba engleză printr-un telefon ciudat. Mi-a oferit bani dacă aș confirma acum acuzațiile aduse împotriva lui Bivolaru și MISA. A tot mărit suma până la 350.000 de euro. Mi s-a propus un pact cu diavolul. Mi-a spus că face parte dintr-o echipă care luptă împotriva MISA, că au intervievat foști cursanți și că, dacă nu voi coopera, voi plăti prețul. Omul cunoștea detalii personale despre mine și sunt convinsă că nu a fost o glumă. Nu mă pot abține să nu fac legătura cu un potop de videoclipuri și articole împotriva MISA și a lui Bivolaru care au apărut în ultimele luni. Știu că există persoane care nu se vor opri până nu vor reuși să distrugă MISA. Aceasta mi-a spus-o foarte explicit procurorul de caz. Nu s-a încheiat.

Articolul original în limba engleză a fost publicat aici: bitterwinter.org/a-pact-with-the-devil-madalina-dumitru-speaks-out-on-misa-gregorian-bivolaru-and-her-book/.

*****

Despre autor

Massimo Introvigne este un sociolog italian al religiilor. Este fondatorul și directorul general al Centrului de Studii asupra Noilor Religii (CESNUR), o rețea internațională de cercetători care studiază noile mișcări religioase. Introvigne este autorul a aproximativ 70 de cărți și a peste 100 de articole în domeniul sociologiei religiilor. A fost principalul autor al Enciclopediei religiilor din Italia (Enciclopedia delle religioni in Italia). Este membru al comitetului editorial al Interdisciplinary Journal of Research on Religion și al comitetului executiv al Nova Religio de la University of California Press. În perioada 5 ianuarie – 31 decembrie 2011, a fost „Reprezentant pentru combaterea rasismului, xenofobiei și discriminării, cu un accent special pe discriminarea creștinilor și a membrilor altor religii” al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Din 2012 până în 2015 a fost președinte al Observatorului pentru libertatea religioasă, creat de Ministerul italian al Afacerilor Externe pentru a monitoriza problemele legate de libertatea religioasă la nivel mondial.

Sursa: misa.yoga

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.