Vestigii arheologice din zona Roşia Montană

1
1709

În aproape două milenii, din Munţii Apuseni s-au extras aproximativ 6,5 milioane kilograme de aur. Având în vedere că populaţia Terrei ar fi cam de 6,5 miliarde de oameni, ar însemna că din munţii noştri s-a extras câte un gram de aur pentru fiecare locuitor al planetei!

Vestigiile arheologice din zona Roşia Montană sunt unice în lume. În puţine locuri din lume există o exploatare aproape continuă, dinainte de venirea romanilor şi până în zilele noastre. Conservarea chiar şi parţială a acestor vestigii este imposibilă, în condiţiile unei lucrări de exploatare de amploarea şi distrugerea atât de radicală, urmărită de Gold Corporation.

În apărarea Roşiei Montane au sărit specialişti din întreaga lume. Nu mai puţin de 1038 de istorici, arheologi sau instituţii, cum ar fi Academia Franceză, Institutul Arheologic German, Institutul Arheologic Austriac au semnat in corpore un protest împotriva distrugerii acestor vestigii care fac parte din patrimoniul universal. Chiar dacă am dori să le distrugem, neţinând seama de propria noastră istorie, lumea civilizată nu ne-ar da voie să o facem.

În timp ce din exploatarea şi distrugerea Roşiei Montane câteva sute de oameni ar putea trăi 10-15 ani, din exploatarea frumuseţilor şi valorilor de acolo ar putea trăi întregi generaţii.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.