Mărturiile unui călugăr zen

0
1598

preluare youtube

Tatăl lui a devenit, la un moment dat, călugăr zen, aşa că înclinaţiile sale către meditaţie şi reflecţie au început de la o vârstă fragedă.

Încă de pe vremea când era în timpul şcolii, şi apoi mai târziu, la facultate, unde se pregătea să devină fizician, s-au născut în mintea sa o mulţime de întrebări şi îndoieli cu privire la soarta lui, la problemele societăţii şi la rostul existenţei umane în general.

În mod obişnuit, după terminarea facultăţii, tinerii trebuie să meargă să lucreze. El însă, simţea că atâta timp cât nu a găsit încă răspunsuri la întrebările existenţiale care îl preocupau, nu se va putea integra nici în viaţa socială într-un mod firesc şi natural.

Aşa că înainte de licenţă a cerut un an de amânare de la facultate, considerând că va fi suficient pentru a-şi pune ordine în cavalcada tulburătoare a gândurilor şi întrebărilor neelucidate.

Dar această perioadă s-a dovedit a fi mult prea scurtă. După 23 de ani, încă mai sunt lucruri de aflat. După ani de lupte pentru disciplinarea trupului şi a minţii, simte că descoperirile sale sunt abia la început.

Templul în care trăieşte se află în inima Japoniei, în oraşul Minokamo, şi se numeşte „Templul Privirii Adevărate”.

Aici, călugării şi discipolii lor urmăresc să-şi reveleze natura originară, să-şi regăsească pacea şi puritatea primordială.

„În zilele noastre oamenii sunt tentaţi să uite de adevăratul sens al vieţii, noi cei din această mănăstire nu vrem să ne mai rătăcim în ignoranţă. Nu vrem să ne trăim viaţa ca nişte orbi. Noi aspirăm la certitudine şi înţelepciune.” – spune călugărul zen.

„Vrem să ştim de ce ne aflăm pe pământ. Credem că oamenii, oricând şi oriunde am trăi, suntem capabili să înfăptuim o lume mai umană, o ordine mai dreaptă şi o viaţă de armonie atât înlăuntrul nostru cât şi în afara noastră.” – continuă el.

Dar pentru a înfăptui aceste deziderate nu e deloc uşor. Viaţa de zi cu zi în mânăstirea zen este aspră şi plină de provocări. La ce renunţă călugării zen şi cum reuşesc să facă faţă provocărilor, aflaţi urmărind acest scurt documentar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.