Gregorian Bivolaru la Curtea de Apel Alba Iulia: «Justiția nu trebuie să fie izvor de nedreptate» – Actualizat

2
1008
Vizualizari : 10,436

 

Astăzi, 22 februarie 2017, la Curtea de Apel Alba Iulia s-a judecat apelul la cererea de rejudecare a procesului în care Gregorian Bivolaru a fost condamnat abuziv pentru o presupusă relație cu o minoră.

Dl. Gregorian Bivolaru a reafirmat în fața instanței că nu a renunțat în mod voluntar la dreptul de a fi prezent și de a fi audiat în propriul proces și solicită redeschiderea procesului pentru a-și putea dovedi nevinovăția, deoarece „justiția nu trebuie să fie izvor de nedreptate”. A mai amintit că „Operațiunea Christ” (denumire care a fost dată de către procurori) a fost declanșată la comandă politică, iar faptul că a fost achitat de două instanțe ar trebui să dea de gândit, pentru că în mod paradoxal motivul anulării achitărilor a fost să i se dea lui Gregorian Bivolaru „posibilitatea de a se apăra eficient”.

Avocații apărării au argumentat că prevederile convențiilor internaționale (în particular articolele 6 și 13 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului) și jurisprudența europeană ar trebui să prevaleze asupra prevederilor legislației interne, care interpretează în mod restrictiv definiția de „persoană judecată în lipsă” și cere întrunirea unor condiții excepționale pentru a admite o cerere de rejudecare.

Așa-zisa victimă, Mădălina Dumitru, s-a adresat direct instanței și a cerut și ea redeschiderea procesului, considerând că viața ei și dreptul la imagine i-au fost profund afectate în urma faptului că a fost folosită de procurori pentru a-l acuza pe Gregorian Bivolaru.

Instanța de apel se va pronunța pe data de 8 martie 2017.

Biroul de presă MISA
22 februarie 2017


 

Informare cu privire la termenul din data de 22 februarie 2017

După ce în data de 11 noiembrie 2016 Tribunalul Sibiu a respins cererea de redeschidere a procesului în care Gregorian Bivolaru a fost condamnat abuziv pentru o presupusă relație cu o minoră, Curtea de Apel Alba Iulia a judecat ieri, 22 februarie 2017, apelul împotriva acestei hotărâri.

Avocatul lui Gregorian Bivolaru, Sergiu Florescu, a argumentat că instanța de fond „a interpretat formal și restrictiv definiția de persoană judecată în lipsă, în totală contradicție cu scopul instituției rejudecării după predare”, și a cerut remedierea acestei situații nelegale. Apoi a explicat că pentru prima dată în jurisprudența românească s-a cerut unei curți să se pronunțe în cazul unei persoane care beneficiază de statutul special de azilant, statut pe care instanța de fond a ales să îl ignore. Avocatul a mai subliniat că dl. Bivolaru „nu a renunţat în mod voluntar să se prezinte în faţa instanţei”, dar acest lucru nu a fost posibil din cauza condițiilor obiective și a situației sale juridice, instanța suedeză apreciind și ea că Gregorian Bivolaru ar fi fost supus unor persecuții din partea autorităților române dacă s-ar fi întors în țară.

În declarația sa în fața instanței Gregorian Bivolaru și-a susținut dreptul de a participa la propriul proces și de a-și dovedi în mod direct nevinovăția, a reamintit că procesul care a condus la condamnarea sa de către ÎCCJ a fost deschis la comandă politică și că două instanțe l-au achitat, ceea ce ar trebui să dea de gândit curții. „Mă aflu într-o situaţie absolut tragică. Justiţia nu trebuie să fie un izvor de nedreptate, iar în cazul meu a funcţionat într-o direcţie devastatoare”, a mai afirmat Gregorian Bivolaru. Iar faptul că procurorii au ales să dea numele de „Operațiunea Christ” acestei ample acțiuni în forță împotriva sa l-a pus „într-o situație similară cu a lui Iisus, care a fost condamnat şi crucificat pe nedrept. […] Eu consider că e esenţial să amintesc că omul nu este făcut pentru astfel de legi, ci astfel de legi sunt făcute pentru om. […] Omenia nu trebuie să dispară din justiţie, pentru că am avea o justiţie inumană”. Gregorian Bivolaru a mai apreciat că este tragic să fie nevoie de plângeri la CEDO pentru a se face dreptate în această țară.

Avocatul Mădălinei Dumitru s-a referit la situația „inedită și paradoxală” din acest proces în care așa-zisa parte vătămată, Mădălina Dumitru, a afirmat mereu că nu a fost victima lui Gregorian Bivolaru, ci a statului român. „Partea vătămată a trăit un coşmar timp de 13 ani, o traumă sufletească. Vrea să iasă din această calitate de victimă. Prin redeschiderea procesului, imaginea aceasta a ei de până acum poate fi ştearsă”.

Mădălina Dumitru, prezentă în sala de judecată, a subliniat și ea anormalitatea acestei situații și a arătat că „Nu sunt partea vătămată a lui Gregorian Bivolaru, ci a procurorilor, poliţiştilor şi jandarmilor. Am fost batjocorită ani întregi. În sala asta ar trebui să fie prezenţi şi procurorii care mi-au distrus viaţa”.

Purtătoarea de cuvânt a lui Gregorian Bivolaru, Cosmina Oprea, a declarat jurnaliștilor după încheierea procesului că „Aşa-zisa parte vătămată a susţinut de la început că nu este o victimă a lui Gregorian Bivolaru, ci a procurorilor. A susținut acest lucru pe parcursul întregului proces, dar a fost mereu ignorată.” Cosmina Oprea a mai precizat că „Gregorian Bivolaru este nevinovat și cere redeschiderea procesului pentru a putea să se apere în mod direct în faţa justiţiei, așa cum ar fi și normal”.

Decizia Curţii de Apel Alba Iulia va fi definitivă și urmează să fie pronunțată în două săptămâni de la termenul de ieri, adică în data de 8 martie.

Biroul de presă MISA
23 februarie 2017

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.