Mediafax, porta-voce pentru păpușarii din culise

0
620

Biroul de Presă MISA solicită acordarea dreptului la replică în urma publicării de către Mediafax a unui articol amplu cu titlul „Gregorian Bivolaru a fost adus în România / Extrădarea lui Bivolaru – sfârşitul unei căutări care a durat 12 ani – FOTO, VIDEO”. Articolul a apărut în data de 22 iulie 2016 şi a fost semnat de Gabriela Ghitcuţă. Solicităm publicarea în aceleaşi condiţii editoriale a următoarei replici:

Biroul de Presă MISA sesizează caracterul deosebit de tendenţios şi instigator al articolului menţionat mai sus, care continuă şirul a nenumărate alte „ştiri” mincinoase publicate de către redacţia Mediafax despre Gregorian Bivolaru. În calitate de agenţie de presă, ale cărei informări sunt preluate cu titlu de referinţă de foarte multe alte canale mass-media, Mediafax a jucat în ultima perioadă un rol capital în manipularea şi incitarea la ură a opiniei publice împotriva fondatorului MISA, inițiind și alimentând discursul de tip „hate-speech” (discurs instigator la ură care se asociază cu fenomene precum: intoleranţa, discriminarea, excluziunea socială şi incitarea la propagarea unor stereotipuri negative la adresa unor persoane sau grupuri de persoane).

Tonul şi datele false care au fost inoculate în „informările” (mai corect spus, dez-informările) livrate publicului, confirmă – mai ales prin corelarea lor cu diferitele demersuri abuzive înfăptuite de autorităţile române în acest caz – că redacţia Mediafax a acţionat în mod sistematic în urma unor comenzi (provenite din culisele anumitor structuri) pentru a distruge imaginea lui Gregorian Bivolaru.

Cum altfel am putea explica faptul că în ultimele şase luni Mediafax a repetat de nenumărate ori că Gregorian Bivolaru ar fi fost condamnat în 2013 de către ÎCCJ pentru … „trafic de persoane”?!

Aceasta este o minciună sfruntată deoarece domnul Bivolaru a fost de fapt achitat faţă de această acuzaţie, atât de către ÎCCJ în 2013, cât şi de către Tribunalul Cuj, în 2015.

Având însă în vedere repetarea aproape obsesivă de către Mediafax a acestei informaţii complet false, precum şi responsabilitatea specifică unei agenţii de presă de a face verificări minuţioase a informaţiilor difuzate, devine absolut evident că ipoteza unei erori este cu totul exclusă. Concluzia clară şi fără dubii este aceea că Mediafax a urmărit pur şi simplu să mintă populaţia României că Gregorian Bivolaru ar fi fost condamnat la închisoare pentru „trafic de persoane”!

Ca dovadă, oferim câteva link-uri ale unor ştiri lansate de Mediafax în ultimele luni, în care se poate constata că această agenţie de ştiri a minţit sistematic, cu iresponsablitate şi neruşinare că Gregorian Bivolaru ar fi fost condamnat pentru „trafic de persoane”. Asemena articole, ce au fost apoi preluate de toată presa, au apărut de exemplu în datele de 11 mai, 18 mai, 8 iunie, sau 13 iulie.

În plus. pe lângă această minciună ordinară, Mediafax a mai adăugat aproape de fiecare dată încă una: că Gregorian Bivolaru ar fi fost condamnat şi pentru „acte sexuale cu minori” (folosind pluralul)!

În realitate redacţia Mediafax a ştiut întotdeauna foarte clar că ceea ce difuzase anterior erau crase minciuni, iar acest lucru este demonstrat de articolul la care ne referim în prezenta solicitare de acordare a dreptului la replică. În articolul publicat în 22 iulie, Mediafax o întoarce şi afirmă că Bivolaru a fost condamnat pentru aşa-zisa „comitere de act sexual cu un minor”.

Deşi în amplul articol al Mediafx se pretinde că se face un rezumat al cazului Bivolaru, Biroul de Presă MISA observă că subiectul motivului condamnării mentorului MISA rămâne (nu întâmplător) cu totul „în ceaţă”. Această bâlbâială complet nepermisă din partea unei agenţii de presă este însă foarte uşor de explicat: minciunile, ambiguităţile şi modificările au rolul de a masca faptul că Gregorian Bivolaru este nevinovat!

Chestiunea esenţială care rămâne (intenţionat) nelămurită este aceasta: cine este acea minoră (numită adeseori în mod derutant ca „minorul”) pentru apărarea căreia s-a ajuns la acest imens scandal mediatic şi judiciar al acuzării lui Bivolaru, urmată de desemnarea acestuia (grotesc de disproporţionată) ca fiind „cel mai căutat infractor din România” şi unul dintre „cei mai periculoşi din Europa, alături de cei mai temuţi terorişti”? Cine este minora pentru apărarea căreia a fost, chipurile, nevoie de mobilizarea Europol, a Interpol şi de solicitarea de patru ori a extrădării unei persoane care primise azil politic în Suedia? De ce în pofida avidităţii faţă de tot felul de detalii, Mediafax nu spune absolut nimic despre singura aşa-zisă „persoană vătămată”?

Răspunsul este iluminator de simplu: pentru că exact asta vrea Mediafax să ascundă! Acea „minoră” este o tânără, Mădălina Dumitru, care a declarat oricui a dorit să o asculte că nu a avut niciodată vreo relaţie cu Gregorian Bivolaru şi că tot acest caz este o înscenare pusă la cale de către procurori, ea fiind desemnată împotriva voinţei sale ca „victimă a lui Bivolaru”. Mădălina Dumitru a urmărit constant să demaşte aceste murdare maşinaţiuni de culise şi să contrazică versiunea manipulativă susţinută pervers-obsesiv de către autorităţi şi mass-media. Întrucât jurnaliştii sunt în imensa lor majoritate aserviţi unor ordine stricte de a îl acuza fără încetare pe Gregorian Bivolaru, ei tocmai de aceea nu pomenesc nici măcar numele Mădălinei. Ca un exemplu concludent al poziţiei reale a aşa-zisei „victime a lui Gregorian Bivolaru” vă recomandăm să urmăriţi această declaraţie video a Mădălinei Dumitru, care după ce a epuizat toate căile de a protesta în România, a ajuns în prezent cu reclamaţiile sale împotriva autorităţilor române la CEDO.

Similar manierei abjecte de a proceda a altor publicaţii mass-media din România, care difuzează aproape fără excepţie doar ceea ce li se comandă, Mediafax caută să mascheze faţă de opinia publică faptul că Gregorian Bivolaru este complet nevinovat chiar şi pentru singura acuzaţie pentru care el a fost totuşi condamnat, pe nedrept.

Putem sesiza cu cea mai mare uşurinţă în articolul Mediafax că au fost inserate cele mai odioase acuzaţii împotriva lui Gregorian Bivolaru, acuzaţii care în cadrul proceselor nu au fost însă probate prin absolut nimic şi din acest punct de vedere valoarea lor juridică este de zero absolut. Astfel, deşi Mediafax insistă pe detaliile unor martori ale căror declaraţii nu au însemnat nimic în proces, poziţia singurei „victime” a lui Bivolaru, Mădălina Dumitru, nu este menţionată prin niciun cuvinţel.

În tot acest context Mediafax a difuzat şi imagini cu Gregorian Bivolaru, din timpul operaținilor de debarcare și repartiere, deși autoritățile erau obligate să îi asigure protecția imaginii, întrucât atunci când se difuzează informaţii sau imagini ale unor persoane în faza punerii în executare a unei pedepse, presei îi este interzis să publice aspecte de viaţă privată din dosarele aflate pe rol, ori fotografii cu sau fără cătuşe ale persoanei respective aflate în cursul procedurilor penale. Legea prevede aceasta tocmai pentru respectarea vieţii private şi demnităţii. Însoțitorii domnului Bivolaru au pactizat însă cu un așa-zis „fotograf amator”, pe care l-au anunțat exact care este momentul în care urmează să poată lua pe ascuns respectivele imagini.

Agenţia de presă Mediafax reia de asemenea, cu o evidentă rea-voinţă, versiunea acuzatoare şi calomniatoare lansată în martie 2004 de către autorităţile române, atunci când au fost efectuate „faimoasele” descinderi pline de brutalitate ale procurorilor, jandarmilor şi lucrătorilor SRI în casele particulare ale unor practicanţi yoga din MISA. Este mai mult decât semnificativ să remarcăm ignorarea totală în articol a deciziei CEDO dată chiar anul acesta, prin care s-a constatat încălcarea flagrantă de către autorităţile române în timpul acelei operaţiuni numită „Christ”, a nenumărate legi constituţionale, ceea ce a condus la obligarea statului român la amendarea cu suma de 291 000 euro, bani ce trebuiesc plătiţi yoghinilor.

Toate aceste reiterări ale alegaţiilor ce i-au fost aduse de-a lungul timpului lui Gregorian Bivolaru şi MISA, au, desigur, scopul de a justifica tot acest circ uriaş internaţional care durează din anul 2004 şi chiar cu mult dinainte. În pofida faptului că niciuna dintre aceste acuzaţii nu a putut fi probată vreodată, acestea sunt totuşi repetate din nou şi din nou, pentru a imprima astfel cu putere în mintea colectivă ideea vicleană că tot acest „război” dus cu yoghinii din MISA, şi mai ales cu Gregorian Bivolaru, a fost şi este „imperios necesar”. Este semnificativ că pentru a mistifica adevărul, Mediafax a ascuns cu desăvârşire că există chiar decizii ale unor instanţe judecătoreşti care au demonstrat că respectivele acuzaţii (pe care Mediafax le tot repetă) nu sunt doar lipsite de orice consistenţă, ci au avut un caracter politic sau de natură să prejudicieze intenţionat imaginea şi integritatea lui Gregorian Bivolaru şi a şcolii de yoga MISA.

În faţa unei asemenea batjocoriri a jurnalismului şi a adevărului faptic, venită chiar din partea principalei agenţii de presă din România, Biroul de Presă MISA concluzionează că în ţara în care trăim s-a ajuns din păcate la domnia infracţiunii şi a minciunii generalizate, ce este exercitată chiar de către cei care ar trebui să apere statul de drept (autorităţile şi mass-media). Avem totuşi deplina convingere că tocmai deoarece valorile morale şi sociale s-au răsturnat efectiv cu josul în sus, trebuie să survină o transformare radicală, un punct de inflexiune, dincolo de care în mod necesar va urma restabilirea respectării Legii şi a Adevărului.

Profesor yoga Nicolae Catrina,
din partea Biroului de Presă MISA
30 iulie 2016

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.