CEDO constată încă o ilegalitate în cazul lui Gregorian Bivolaru

0
959

Astăzi, 28 februarie 2017, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat statul român la plata a 7.000 de euro către Gregorian Bivolaru, pentru faptul că acesta a fost în mod ilegal privat de libertate după decizia de eliberare din arest dispusă de Curtea de Apel București pe 1.04.2004.

Decizia de la Strasbourg confirmă încă o încălcare a drepturilor omului în cazul Operațiunii CHRIST, lansate de autoritățile române în 2004 împotriva lui Gregorian Bivolaru și a altor practicanți yoga.

Reamintim că pe 28 martie 2004 Gregorian Bivolaru a fost reținut în clădirea vămii din Nădlac, în timp ce se interesa asupra unei eventuale interdicții de a părăsi țara, interdicție care s-a aflat ulterior că nu exista. Pe 29 martie a fost acuzat de încercare de trecere frauduloasă a frontierei, iar pe 30 martie s-a dispus reținerea sa în vederea judecății, decizie la care Gregorian Bivolaru a făcut apel. Pe 1 aprilie 2004, la ora 12, Curtea de Apel București a decis eliberarea sa deîndată, dar polița a refuzat să-l pună în libertate, reținându-l în mod ilegal încă 10 ore.

Tot în legătură cu Operațiunea CHRIST, CEDO s-a pronunțat deja referitor la perchezițiile abuzive și ilegale din 18 martie 2004, obligând statul român la plata unor despăgubiri de aproape 300.000 de euro către mai mulți practicanți yoga.

Biroul de presă MISA
28 februarie 2017

Vezi și câteva articole despre cele două decizii CEDO anterioare care au fost favorabile yoghinilor români:

Cele mai mari despăgubiri acordate de CEDO – pentru Dosarul Revoluţiei şi cazul MISA
CEDO restabilește adevărul în cazul MISA: perchezițiile din 2004 au constituit o încălcare flagrantă a drepturilor fundamentale ale omului
Cererea adresată CEDO de 26 de practicanți yoga ai MISA împotriva abuzurilor suportate la perchezițiile din martie 2004
CEDO a constatat violări în lanţ ale drepturilor omului comise de procurori în timpul operaţiunii anti-MISA din 18 martie 2004
CEDO CONSTATA ABUZURILE DIN MARTIE 2004 ȘI ACORDA YOGHINILOR DESPĂGUBIRI ÎN VALOARE DE 300.000 DE EURO
Dana Crăescu Atudorei câştigă la CEDO împotriva statului român

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.